Kijevben már megint dühösek Budapestre

2018. november 25., 16:43 , 931. szám

Múlt héten érkezett a hír, mely szerint elfoglalta állomáshelyét Kijevben az új magyar nagykövet. Íjgyártó Istvánnak mindjárt meg is gyűlt a baja az ukrán külüggyel, amely a napokban újabb kirohanást intézett Budapest ellen.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén kitért az ukrán helyzetre is, és az MTI tudósítása szerint az mondta: Ukrajna egy olyan ország, amelynek nincs hihető időhorizontja sem a NATO-, sem az EU-csatlakozást illetően. Kijelentette: a mostani ukrán politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt. Utalt arra, hogy hamarosan elnökválasztás lesz, és ha addig a helyzet nem rosszabbodik, az már nagy eredmény. Ezután kiderül, hogy a mostani magyarellenes kurzus folytatódik-e vagy egy Magyarországgal együttműködni akaró elnöki adminisztráció jön létre – mondta.

Jelezte: minden potenciális győztessel kapcsolatban állnak, és már most megpróbálják lefolytatni az ahhoz szükséges tárgyalásokat, hogy egy kedvező politikai változás után ez a Magyarországnak és Ukrajnának is rossz állapot megváltozzon, s Ukrajna vissza tudjon térni arra az ösvényre, amelyet magyar barátságnak vagy stratégiai szövetségnek lehet nevezni. Szerinte ez az egyetlen út Ukrajnának, ha be akar kerülni a NATO-ba vagy az EU-ba.

„Nekünk jogaink, lehetőségeink vannak, elvárjuk Ukrajnától, hogy velünk szövetséges, baráti viszonyt folytasson, ne sanyargassa, ne szorongassa és ne üldözze azokat a magyarokat, akik ma Ukrajna állampolgárai. Adja meg, ami nekik jár, és használja ki a lehetőséget, hogy Magyarország készen áll Kárpátalja és az azon túli térségek fejlesztésében részt venni, és hozzájárulni Ukrajna stabilizálódásához és felemelkedéséhez” – fejtette ki.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ugyanezen a rendezvényen rámutatott: a kárpátaljai magyarság a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, szerzett jogaitól fosztják meg őket, lényegében az elüldözésük zajlik.

Másnap, pénteken, ugyancsak az MTI számolt be arról – az ukrán külügyi tárca honlapja nyomán –, hogy bekérették a külügyminisztériumba Íjgyártó István magyar nagykövetet, ahol kifejezésre juttatták Kijev határozott tiltakozását Orbán Viktor és Semjén Zsolt Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt. A közlemény szerint az ukrán külügyminisztériumban rámutattak a magyar nagykövetnek arra, hogy fel kell hagyni az olyan tevékenységekkel, amelyek negatívan hatnak a kétoldalú kapcsolatok fejlődésére, különösképpen azon egyezségek megvalósítása során, amelyeket októberben ért el a két külügyminisztérium vezetője a Magyarország és Ukrajna közötti vitás kérdések ügyében.

Szombaton viszont a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára közölte, Íjgyártó magyar kezdeményezésre folytatott megbeszélést pénteken az ukrán külügyminisztériumban. Menczer Tamás azt írta: „a magyar nagykövet tegnapi megbeszélése az ukrán Külügyminisztérium területileg illetékes főosztályvezetőjével Íjgyártó István nagykövet kezdeményezésére történt, és a kétoldalú kapcsolatok megvitatását célozta”.

„Vagyis a korábbi hírekkel ellentétben nincs szó berendelésről, a beszélgetés magyar kezdeményezésre zajlott le. Az ukrán fél ugyan felvetette a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén elhangzott kijelentéseket, amelyekre válaszolva a magyar nagykövet elmondta, hogy a közelmúltban is számos olyan lépés történt ukrán részről, amely a kárpátaljai magyarság helyzetének súlyosbodásához és jogai további korlátozásához vezet” – tette hozzá.

Hétfőn – a jelek szerint az ukrán külügy vasárnap szabadnapos – Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes Menczer Tamás közlésére reagálva meglehetősen durva kirohanást intézett Magyarország ellen a Facebook közösségi oldalon.

„Az utóbbi időben a magyar fél eljárása és nyilatkozatai egyre inkább emlékeztetnek a Kreml stílusára. Hol a magyar miniszterelnök deklarálja Moszkvával szinkronban az ukrán hatóságokkal való kapcsolattartás elutasítását, hol a magyar diplomácia tér át a manipuláció és torzítás vágányaira.

A kétoldalú kapcsolatok turbulenciái ellenére igyekeztem visszafogottan kommentálni a meglévő problémákat. De diplomáciai türelmem kelyhe betelt a magyar külügyminisztérium leplezetlen hazugságával a nagykövetük berendelésével kapcsolatban” – írta a helyettes tárcavezető.

Jelezte, a magyar nagykövetet a területileg illetékes részleg igazgatója hívta meg az ukrán külügyminisztériumba az Orbán miniszterelnök destruktív kijelentései miatti demars végett. Az a tény, hogy a nagykövet korábban maga kért találkozót, nem befolyásolja sem a demars tartalmát, sem a formáját – jelentette ki az ukrán diplomata.

„Határozott tiltakozásunkat fejeztük ki Magyarország nagykövetének Orbán nyilatkozatai kapcsán, hangsúlyozva, hogy elfogadhatatlan az Ukrajna belügyeibe, köztük a folyamatban lévő választási eljárásba való beavatkozás” – tette hozzá.

Közlendőjét Vaszil Bodnar a már-már szokásos vádakkal és harciassággal zárta:

„Sajnálatos, hogy ukrajnai tevékenységét az új magyar követ (valamint budapesti kollégái) a kremli propaganda módszereivel kezdi(k). A magunk részéről a külügyminisztériumban valószínűleg aktívan tanulni kezdjük a magyar nyelvet, hogy a kommentárokban mindjárt magyarul használjuk a diplomatikus „meghívtuk” helyett a kemény „berendeltük” szót. Ha nekik a konstruktív helyett a párbeszéd kemény stílusa tetszik, mi ezt gyorsan biztosítjuk!”

A hírről beszámoló Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy Magyarország hivatalosan kezdeményezte a NATO-ban valamennyi Ukrajnát támogató program felülvizsgálatát, illetve az ukrán oktatási törvény nyelvi cikkelyével kapcsolatos kifogások miatt akadályozza a NATO–Ukrajna Bizottság miniszteri szintű üléseinek összehívását.

(ntk)