Magyar tankönyvcsomagot kaptak a kárpátaljai magyar iskolák

2018. november 28., 10:49 , 932. szám

Az ukrán oktatási minisztérium engedélyezte a Magyarország által forgalmazott, az első osztályosok részére összeállított olvasókönyvek és a hozzájuk tartozó munkafüzetek használatát a kárpátaljai magyar oktatási intézményekben. A tankönyvek ünnepélyes átadására a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) aulájában került sor november 22-én. A projekt a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Fiókintézetének közreműködésével, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) támogatásával valósult meg.

Az EMMI támogatásának köszönhetően 2500 tankönyvcsomagot juttatnak el a magyar iskolákba Kárpátalja-szerte.

„A miénk a múlt, a miénk a jelen, és rajtunk múlik, hogy miénk lesz-e a jövő. Amit tehetünk, hogy ki-ki azon a helyen, ahová a sors vagy a parancs helyezte, úgy álljuk meg a helyünket, hogy azok, akik fentről néznek ránk – elődeink –, azok, akik lentről néznek ránk – gyermekeink, unokáink – büszkék lehessenek” – kezdte köszöntőjét dr. Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, majd hozzátette: a magyar nemzet feladata, hogy összetartson és segítő kezet nyújtson annak a nemzetrésznek, amelynek szüksége van rá. „A Kárpát-medencében a magyar szó, a magyar betű meghozta a kultúrát, megalapította a civilizációt, amely ezer éve él. […] Szeretném, hogy a tankönyvek lapjait forgassák pedagógusok és azok növendékei örömmel és ugyanazzal a szeretettel, mint amekkorával a magyar kormány azokat ide küldte” – hangsúlyozta ki, majd ünnepélyes keretek között adta át az adománylevelet dr. Orosz Ildikónak, a KMPSZ elnökének, a II. RF KMF rektorának.

Beszédében Orosz Ildikó aláhúzta: az, hogy a magyar iskolákban használhatják a magyarországi írás- és olvasókönyveket, hosszú folyamat eredménye. Az elnök asszony elmondta, hogy az iskolák nemcsak a tankönyvcsomagokat kapják meg, hanem kivétel nélkül minden intézmény megkapja az ukrán oktatási minisztérium által kiadott határozat kivonatát, amelyben kimondják: minden további nélkül oktathatnak és tanulhatnak a kapott könyvekből. „2017 ősze óta mindent elkövetnek azért, hogy levegyük magunkról azt, ami a miénk: nemzeti identitásunkat” – mondta Orosz Ildikó. A rengeteg nehézség ellenére viszont a kárpátaljai magyar iskolákban a beiskolázási arány növekedett. Ehhez az is hozzájárul, hogy a tanárok, igazgatók a „hozzáadott pedagógiai értékben” sokat segítenek a gyerekeknek. „A sikeres gyermekek életében egy dolog – egy kutatás alapján – nagyon hasonló volt: sem a család, sem az iskola nem vette el a kedvüket attól, hogy lelkesen kutassák a világot maguk körül, inkább megteremtették a lehetőséget a fejlődésükre; ennek sikeréhez járulnak hozzá az új tankönyv­csomagok” – tette hozzá az elnök asszony.

A köszöntőket követően az első osztályosok nevében a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola legfiatalabb növendékeinek zenés-verses ünnepi műsora következett, akik a Ha én rózsa volnék, valamint a sokak szemébe könnyeket csaló Örökségünk című dalt énekelték el közösen, melynek refrénje a már mindenki által ismert „Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom, a szüleim nyelvét a gyerekeim hangján elvenni nem hagyom.”

Az alkalom végén a kárpátaljai magyar iskolákat képviselő igazgatók és tanárok átvették a tankönyvcsomagokat.

Cs.A.