Vége a külföldi rendszámú autók érájának?

2018. november 28., 13:11 , 932. szám

A vasárnaptól bevezetett új szabályozás értelmében csak a vámok vagy az azokkal azonos összegű pénzügyi fedezet megfizetése után léphetnek az ország területére a polgárok külföldön regisztrált, illetve külföldi rendszámmal közlekedő járműveikkel. Az új intézkedések ellen az ország több pontján országutak, határátkelők lezárásával tiltakoztak az érintett autótulajdonosok.

Az új szabályozás értelmében az ukrán állampolgárok mostantól csak abban az esetben hozhatnak be Ukrajnába legfeljebb egy év időtartamra külföldön regisztrált járművet használatra, ha minden megállapított vámot és illetéket megfizetnek az autó után. Ráadásul utóbb a befizetett pénzt nem térítik vissza a hatóságok – mutat rá összeállításában a mukachevo.net.

Ezenkívül az ukrajnai lakosok csak akkor közlekedhetnek az ország területén a külföldön regisztrált, az országba átutazás, azaz tranzit céljából beérkező járművel, amennyiben leteszik érte a pénzügyi fedezetet, amelynek összege megegyezik a külföldről saját használatra behozott járművek után fizetendő vámok és illetékek összegével.

Sokan csak november 25-ére virradóra szembesültek az új járműbehozatali követelményekkel, ami nemegyszer kellemetlen helyzetbe hozta az embereket, különösen azokat az utazókat, Magyarország és Kárpátalja között ingázókat, akik emiatt külföldön rekedtek, hiszen a határ átlépéséhez a gépkocsitól függőn néhány száz, esetleg néhány ezer dollárt kellett volna kifizetniük. Sajtóbeszámolók szerint ugyanakkor nem egy esetben az ukrán határátkelőhelyek is felkészületleneknek bizonyultak az új szabályozás alkalmazására, írja összeállításában a strana.ua.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy november 23-án Petro Porosenko elnök aláírta a külföldön regisztrált járművek behozatalát és ukrajnai nyilvántartását újraszabályozó, a tulajdonosokat jelentős kiadásokra késztető törvényeket. Korábban a külföldi regisztrációjú járművek tulajdonosainak érdekvédelmi szervezetei tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha az államfő nem küldi vissza a jogszabályokat megfontolásra a parlamentnek.

A járműtulajdonosok állták a szavukat, s az MTI információi szerint országosan nyolc határátkelőhely forgalmát akadályozták vasárnap, főként az ukrán–lengyel határon, Nyugat-Ukrajnában és egy-egy ukrán–szlovák (Kisbereznánál), valamint ukrán–román (Aknaszlatinánál) átkelőét Kárpátalján. A tiltakozók több helyütt használt autógumikat égettek. A külföldön rekedt gépkocsi-tulajdonosok, illetve a tiltakozók miatt több átkelőnél hatalmas sorok keletkeztek, ami nemegyszer a semleges utazókat is hátrányosan érintette.

Tiltakoztak vasárnap Ungváron is. Az autósok a megyeszékhely stadionjánál gyülekeztek, majd a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció épülete elé vonultak. Követelték, hogy a megye vezetése kezdjen velük tárgyalásokat. A tüntetők itt is autógumikat égettek, s megakadályozták, hogy a helyszínre érkező tűzoltók eloltsák a lángokat.

Hétfőn reggel a tiltakozók lezárták a Csap–Záhony közúti határátkelőt, aznap délután pedig az ukrán–magyar határon az Asztély–Beregsurány, valamint az ukrán–szlovák határon az Ungvár–Felsőnémeti határátkelőhelyet vették blokád alá hosszabb-rövidebb időre.

Az Asztély–Beregsurány átkelőt lezárva tartó tiltakozók csak a gyalogos forgalmat engedélyezték a határon át. Ungvárnál a tüntetők autógumikat égettek az úttesten. A Szlovákiából érkezőket átengedték, de az oda tartókat visszafordították. Ugyancsak szabad utat biztosítottak azoknak, akik gyerekekkel utaztak, orvoshoz mentek vagy előre megváltott repülőjegyet mutattak fel.

Hétfő délelőtt Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója Ungváron találkozott az autós tüntetések vezetőivel, megígérve nekik, hogy közben jár az ukrán parlamentnél a drasztikus vámtörvények számukra kedvező módosítása érdekében. A megye első embere egyúttal utasította az illetékes kárpátaljai vámparancsnokságot, hogy haladéktalanul engedjék be Ukrajnába a vasárnap hatályba lépett vámszabályok következtében külföldön rekedt autósokat járműveikkel együtt.

A kedd reggeli állapot szerint Kárpátalján Nagybereznánál, Ungvárnál és Csapnál folytatódott a blokád, a többi határátkelőnél akadálytalan volt a forgalom.

(mukachevo.net/zakarpattya.net.ua/MTI/zzz)