Januártól több bankban is leadhatjuk az elhasználódott bankjegyeket

2018. december 13., 14:35

A polgároknak újévtől lehetősségük nyílik rá, hogy ahol az Ukrán Nemzeti Banknak (NBU) nem működik regionális kirendeltsége, azokban a bankokban adják le az erősen elhasználódott hrivnya bankjegyeket, amelyeket az NBU felhatalmazott a készpénztartalékok tárolására – jelentette az UNIAN hírügynökség a jegybank weboldala nyomán.

A közlés szerint ilyen meghatalmazotti státusszal három pénzintézet, az Oscsadbank, a PrivatBank és a Raiffeisen Bank – Aval rendelkezik.
A tájékoztatásból kitűnik, hogy az intézkedés azokra az erősen sérült bankjegyekre vonatkozik, amelyek tűzeset, árvíz, vegyszerekkel való szennyeződés következtében veszítették el alkalmasságukat a fizetőeszközként való felhasználásra.
Az NBU rámutat, hogy mostanáig ezeket a bankjegyeket a helyi részlegei vették át, amelyek ma is működnek Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Odessza, Harkiv, Hmelnickij, Lemberg (Lviv) megyékben és Kijevben.
Az UNIAN emlékeztet, hogy elhasználódottaknak azok a bankjegyek minősülnek, amelyeken kopások mutatkoznak, az ábrázolások részben elveszítették színezésüket, a papírjuk veszített rugalmasságából, teljesen vagy helyenként elszennyeződtek, foltok ráírások, bélyegzők lenyomatai borítják, beszakadtak, rések, lyukak keletkeztek rajtuk, széleik vagy sarkaik leszakadtak vagy össze lettek ragasztva.

(unian.ua/Kárpátalja)