Ukrán támadástól tart az orosz külügyminisztérium

2018. december 13., 15:29

Kijev az Azovi-tenger menti, jelenleg a DNR által ellenőrzött területek ellen készít elő támadást a Donyec-medencében – jelentette az Interfax.ru az orosz külügyminisztérium tájékoztatása alapján.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte, hogy információik szerint a demarkációs vonalnál, Mariupol térségében az elkövetkező napokban készülő provokáció célja kihasználni a többek között Donyeck és Luhanszk megyékben is bevezetett hadiállapotot, s gyorsan előrenyomulni Oroszország határáig.
A szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján jelezte, „a harci feladatok végrehajtására” azt a haderőcsoportot tervezik felhasználni, „melynek haderővel és eszközökkel való feltöltését az elmúlt hónapokban hajtották végre az ukrán fegyveres erők”.
„Csupán december 1-jétől hetedikéig az EBESZ megfigyelői 190 egységnyi, a minszki megállapodások által tiltott nehézfegyvert és technikát fedeztek fel a kijelölt tárolási helyen kívül” – közölte az orosz külügyminisztérium képviselője.
Jelezte azt is, „a kijevi stratégák szerint a helyzet hirtelen súlyosbodására Porosenko ukrán elnöknek van szüksége, „akár a levegőre”, hogy megpróbálja megállítani népszerűségi mutatója folyamatos csökkenését.
Az Interfax.ru felidézi, hogy a szakadár „Donyecki Népköztársaságban” szeptember elején közölték, az Ukrán Fegyveres Erők több mint 12 ezer fős csapásmérő erőt vontak össze.
Ugyanakkor december 1-jén Petro Porosenko bejelentette, Oroszország nagyszámú katonát és haditechnikát vonultatott fel az ukrán határ mentén, ezen belül több mint 80 ezer katonát, mintegy 1400 tüzérségi és rakéta-sorozatvető rendszert, 900 harckocsit, 2300 páncélozott harcjárművet, több mint 500 repülőgépet, 300 helikoptert. „A Fekete-, Azovi- és Égei-tengerek térségében több mint 80 hajó és nyolc tengeralattjáró teljesít feladatot, köztük csapásmérők is – 23 hajó és hat tengeralattjáró” – jelezte akkor Porosenko.
November 26-tól Ukrajna egyes régióiban hadiállapot van érvényben, amelynek bevezetéséhez a Kercsi-szorosban bekövetkezett incidens szolgált alapul, melynek során elfogták az ukrán haditengerészet három hajóját. 
Az Ukrajinszka Pravda a hír kapcsán emlékeztet, nem ez az első hasonló bejelentés az orosz külügy részéről. December 5-én Zaharova közölte, hogy Ukrajna állítólag katonákat csoportosít át a Donyec-medencei demarkációs vonalhoz, és provokációkat készít elő vegyi fegyver bevetésével.

(interfax.ru/pravda.com.ua/Kárpátalja)