A Himnusz bölcsőjénél méltatták a magyar kultúra napját

2019. január 23., 08:23 , 939. szám

Kölcsey Ferenc végső nyughelyén, Szatmárcsekén az idén is méltóképpen emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról. Ezt a neves eseményt 1989 óta azért méltatják éppen január 22-én, mivel 1823-ban Kölcsey ezen a napon fejezte be nemzeti imánk, a Himnusz megírását.

A helyi református templomot zsúfolásig megtöltő tömegnek tartott ökumenikus istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Palánki Ferenc, a Debreceni-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus megyés püspöke hirdette az igét.

Az ünnepségen az idén is Csíkos Sándor Jászai Mari-díjas színművész előadásában a szószékről  hangzott el a Himnusz teljes szövege.

Ezt követően került sor a Kölcsey Társaság 1995-ben alapított emlékplakettjének átadására, amellyel évről évre egy olyan jeles alkotót tüntetnek ki, aki eddigi életművével, munkásságával hozzájárult az egyetemes magyar kultúra fejlődéséhez és gyarapodásához. Tavaly Szörényi Levente zeneszerző kapta a díjat, korábban olyan jeles személyek voltak a kitüntetettek között, mint Törőcsik Mari színművész, Szabó István filmrendező, Kányádi Sándor és Vári Fábián László költők és mások.

Az idén Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet, akinek a laudációját Bölcskei Gusztáv nyugalmazott püspök, a Kölcsey Társaság tavaly megválasztott elnöke tartotta.

A laudációban felidézték az alkotó legújabb filmjét, a 75 évvel ezelőtti Kárpátalján játszódó, A sátán fattya című alkotást, amely a málenkij robot időszakának borzalmait tárja a nézők elé, és nem csupán egy valaha volt tragédiát elevenít fel, hanem a ma emberének is tartogat mondanivalót.

A díjat átvevő, láthatóan meghatódott Zsigmond Dezső életének legszebb és legfelemelőbb díjának nevezte a Kölcsey Társaság elismerését, és mint elmondta, külön öröm számára, hogy ezt a kitüntetést egy ökumenikus istentisztelet keretében veheti át.

Az ökumenikus istentisztelet záró részében a Nyíregyházi Cantemus Kórus előadása hangzott el.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke is.

Ezt követően az ünneplő és megemlékező tömeg a református templom szomszédságában lévő és jellegzetes csónak formájú fejfájairól ismert református temetőbe, Kölcsey Ferenc síremlékéhez vonult, ahol elhelyezték a kegyelet virágait.

Kárpátaljáról Szatmárcseke testvértelepülése, Badaló nevében dr. Jakab Lajos családorvos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke és Talián Hajnalka gyülekezeti tag koszorúzott.

Az áldásokban gazdag ünnepi alkalom a helyi kultúrházban megtartott szeretetvendégséggel zárult.

(felvégi)