Kárpátalján Beregszászban debütált a Kárpátalja Néptáncegyüttes

2019. január 23., 09:34 , 939. szám

Beregszászban a magyar kultúra napját kulturális programsorozattal méltatták, melynek keretében elő­adást tartott a beregszászi magyar színház és bemutatkozott a Kárpátalja Néptáncegyüttes.

Január 20-án a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata a már sokadjára játszott – Vidnyánszky Attila rendezésében – Zoltán újratemetve című előadását ezúttal is pótszékes teltházzal fogadta a hazai közönség.

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet Kárpátalja, édes haza elnevezéssel a magyar kultúra napja alkalmából táncszínházi előadást szervezett január 21-én, amelyen a Kárpátalja Néptáncegyüttes mutatkozott be a nagyközönség előtt a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nagytermében.

Az együttes színpadra lépése előtt dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a PCS elnöke mondott köszöntőt. „A magyar kultúra napján egy olyan történelmi pillanaton vehetünk részt, amire régóta vágytunk. Arra vágytunk, hogy legyen egy kárpátaljai magyar népi együttes […], amely tudásában profi, és az eredeti, autentikus kárpátaljai magyar népi táncot mutatja be, őrzi meg és adja át a következő generációnak” – mondta el. A rektor asszony hozzátette, hogy Pál István Szalonna öt éven át tartó mesterkurzusát követően összeállt egy csapat, amelynek tagjaiban benne van a lelkesedés és akarat, s önerőből teremtik meg a tárgyi feltételeket ahhoz, hogy gyökeret verve olyan együttessé váljanak, amire a helyiek számítanak. „Soha ne feledjük, hogy a magyar kultúra napját mi nem íróhoz vagy költőhöz kötjük, hanem nemzeti imádságunk, a Himnusz megszületéséhez – ebben is sajátosak vagyunk, hiszen a legtöbb ország esetében a himnuszok harcról, hatalomról, nagy győzelemről vagy mások eltiprásáról szólnak, míg a mi himnuszunk egy imádság, amely összetart minket” – fűzte hozzá Orosz Ildikó, majd ezt követően a Himnusz eléneklésére került sor.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, a rendezvény fővédnöke beszédében felidézte a Himnusz, a nemzeti kultúra leghűbb kifejező ereje megírásának körülményeit. „A kulturális és nyelvi együvé tartozás volt az az erő, amely a magyar nemzetet a különböző határok mögé, különböző utódállamokba kényszeríttetése, a szétdaraboltatás ellenére is, egyes nemzeti közösségeiben egyénenként és közösségben is megőrizte magyarnak” – hangsúlyozta a főkonzul.

A köszöntők után következett a közel egy órán át tartó táncszínházi előadás, amely a Kárpátalja, édes haza – Fejezetek a Kárpátalja Néptáncegyüttes életéből elnevezést kapta. A csapat tagjai először 2018. július 8-án találkoztak. A Kárpátalja táncegyüttes 2018 nyarán alakult, első fellépésük a XXV. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválon volt. Tagjai az öt éve a beregszászi főiskola bázisán működő Pál István Szalonna és a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltsége által kezdeményezett, a PCS társ­szervezésében elindított népzenei, néptánc és népi ének mesterképzés résztvevői. A táncegyüttes célja minél hitelesebben bemutatni és továbbörökíteni a kárpátaljai és Kárpát-medencei magyar néptáncörökséget. A 18 tagból álló csapat hetente jár össze a próbákra, amelyekre Péterfalván kerül sor. Művészeti vezetőjük Sikentáncz Szilveszter örökös aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere. Műsorukban – amelyben közreműködött Pál Lajos népzenész, Magyarország Érdemes Művésze, valamint a BorzsaVári népi zenekar – az elmúlt fél év munkájának eredményét mutatták be.

A teltházas előadás óriási sikert aratott, amiről a közönség általi többszöri visszatapsolás is tanúskodott.

Cs. A.