Felmérés: Kárpátalján a lakosság nem támogatja a kiválást Ukrajnából

2019. január 26., 09:25

Kárpátalján a lakosság 81%-a szerint a megyének az egységes Ukrajna részének kell maradnia. Ugyanakkor a föderatív államberendezkedést, vagy a kiválást Ukrajnából a megkérdezetteknek egy igen jelentéktelen része, mindössze 4%-a támogatta csak – derül ki abból az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és az Ukrainian Sociology Service által végzett, Nagy-Britannia ukrajnai nagykövetsége által támogatott felmérésből, amelyet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata ismertet.

Ami Kárpátalja státuszát illeti, a megye lakói hajlanak arra, hogy a régió Ukrajna része maradjon a jövőben is. A válaszadók 64%-a megelégszik a megye jelenlegi jogköreivel, 17% foglalt állást a helyi hatóságok jogköreinek bővítése mellett.

Kárpátalja kiválását Ukrajnából független régióként a lakosság 1%-a támogatná, míg az országból való kiválást egy másik országhoz való csatlakozással senki nem tartaná jó ötletnek.

Petro Burkovszkij, az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap politikai elemzője rámutatott: a felmérés megmutatta, hogy Kárpátalján nem találtak termékeny talajra a regionális autonómiára és a föderalizációra vonatkozó felhívások.

(zn.ua/Kárpátalja)