A gazdasági kapcsolatok kifejezetten jól alakulnak

2019. január 30., 19:00 , 940. szám
Íjgyártó István

A szokásosnál hosszabb várakoztatást követően Íjgyártó István, Magyarország új kijevi nagykövete október végén kapta meg az agrément-t, amellyel Ukrajna jóváhagyta a Magyarország által kiküldött misszióvezető személyét. Majd december 27-én ünnepélyesen átadhatta Petro Porosenko elnöknek a megbízólevelét. Az ilyenkor szokásos, fontos kijevi találkozókat követően a magyar diplomata első vidéki útja az elmúlt héten Kárpátaljára vezetett. Itt-tartózkodása során találkozott Kárpátalja és a Beregszászi járás, valamint a magyar társadalmi szervezetek vezetőivel, polgármesterekkel, a pedagógusok, vállalkozók és más magyar érdekvédelmi szövetségeinek képviselőivel, ellátogatott a Rákóczi-főiskolára és a beregszászi színházba is. A megyénkben tett látogatása során igyekezett személyesen is képet alkotni arról, hogy mik a legfontosabb kihívásai ma a kárpátaljai magyarságnak. Íjgyártó István eddig a budapesti külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára volt, aki részt vett a Beregszászi Konzulátuson Réti János és Klisza János festőművészek jubileumi tárlatának megnyitóján, majd megyénkben tett látogatását összegezve válaszolt az újságírók kérdéseire.

Az új magyar nagykövet kiemelte, hogy mind az infrastrukturális fejlesztések, mind a magyar kisebbség számára fontos oktatási törvény és nyelvtörvénytervezetek ügyében a hivatalos magyar álláspont kialakítása során továbbra is messzemenően figyelembe veszik a magyar szakmai szervezetek részletekbe menő és általános álláspontját egyaránt.

Íjgyártó István elmondta, hogy a magyar minisztériumokban összegyűjtötte azokat az ügyeket, amelyek nem haladtak előre az ismert okok miatt. Kiemelte a beregszászi elkerülő út ügyét, amelyből szerinte az ügyek jelenlegi állása szerint nem kizárt, hogy hamarosan lesz is valami, de a többi megoldatlan problémát is igyekszik majd napirenden tartani. A gazdasági kapcsolatok azokon a területeken, ahol mind a két fél érdekeltsége pontosan megállapítható, kifejezetten jól alakulnak – a diplomata szerint –, ebből is látszik, hogy a két ország közötti konfliktus nem menedzselhetetlen. „A magyar fél maximálisan érdekelt a kapcsolatok javításában, de ehhez egy másik fél is kell. Szeretnék látni az ukrán nyitottságot és problémamegoldó szándékot” – emelte ki a nagykövet.

Íjgyártó István 1963-ban Beregszászban született és 12 éves korában települt át szüleivel Magyarországra. Kérdésünkre válaszolva felidézte gyerekkori emlékeit, beszélt egykori tanárairól, kiemelve Haba Eszter tanítónőt, hisz nekik köszönhetően nem indult hátránnyal Magyarországon. Emiatt pontosan tudja, hogy az oktatás mit jelent egy kisebbségnek, és ha komolyan vesszük, az mennyire fontos – hangsúlyozta az új kijevi magyar nagykövet.

dózsa