Magazinműsorok rólunk, nekünk

A Facebookon csúcsokat döntöget a TV21 Ungvár nézettsége

2019. február 1., 18:32 , 940. szám

Hétköznapokon már napi két óra, hétvégenként napi két és fél óra saját gyártású magyar nyelvű műsort sugároz a TV21 Ungvár nevű új kárpátaljai magyar televízió, amelynek nézettsége a Facebookon elérte a napi 21 000 nézőt, ami a környező országokban működő regionális televíziókkal összehasonlítva is kiemelkedő eredmény. Az utóbbi időben az egy napon mért legalacsonyabb nézettségük is meghaladja a háromezret. A kárpátaljai magyar televíziónak egyre informatívabb a hírműsora, és tizenhárom állandó magazinműsorral is jelentkezik. Olyan emberekkel kötöttek szerződést műsorgyártásra, akik ismertek és népszerűek Kárpátalján, például a beregszászi színház művészei: Vass Magdolna, Béres Ildikó és Domáreckájá Júlia is szerkeszt egy-egy tematikus magazint. A gasztronómiai műsort vezető Bakos Csabának korábban ukrán országos televíziókban is voltak nagynézettségű főzőműsorai. Mellettük sok a fiatal, a tévés szakmával most ismerkedő munkatárs is, akik tele vannak jobbnál jobb ötletekkel. Magazinműsoraik életünk minden területét megpróbálják felölelni, a rétegműsoroktól egészen a szakműsorokig. Hamarosan indul az oktatási magazinműsor is. A napi hat órás magyar nyelvű műsoridő többi részében februártól az MTVA-tól átvett tartalmakat láthatunk, amit a kollektíva bővülésével egyre nagyobb arányban szeretnének saját tartalommal megtölteni tudtam meg Kulin Zoltántól, az új kárpátaljai magyar televízió vezérigazgatójától.

A helyzetük egyébként meglehetősen sajátos, hisz az ukrán médiatörvény értelmében az országban a regionális televízióknak legkevesebb 75%-ban államnyelven kell megszólalniuk. Ezért a KMKSZ magyarországi támogatásból megvásárolta az anyagi nehézségekkel küszködő TV21 Ужгород regionális kárpátaljai televíziós csatorna műsoridejének felét, de az így nyert 12 órás műsor­időnek a felét még nekik is ukrán nyelvű műsorokkal kell kitölteniük. Létrehoztak hát a Kovács Géza ismert kárpátaljai televíziós szakember vezette magyar szerkesztőség mellett egy ukrán szerkesztőséget is Tetyana Vásárhelyi vezetésével, amely megyénkben az ukrán televíziónézők körében egyre népszerűbb műsorokkal jelentkezik. Népszerű például a híradójuk, amely sok tudósítást átvesz a magyar szerkesztőség hírműsorából is, így tájékoztatva az ukrán többséget a magyar közösség mindennapjairól, de a kárpátaljai emberek számára érdekes magyarországi eseményekről is hírt adnak. Pél­dául az ukrán nyelvű gyermekműsorukra igényt tart a Deutsche Welle harminc nyelven sugárzó német televízió is, amelyért cserében színvonalas magazinműsorokat ad a TV21 Ungvár csatornának.

A körülmények ellenére sikertörténetnek látszik a júliusban még csak próbaadásokkal induló első kárpátaljai magyar televízió, de nem is Ukrajnában élnénk, ha minden rendben lenne. Ugyanis január 1-től megszűnt az ukrajnai televíziók földfelszíni analóg sugárzása. A digitális földfelszíni sugárzás pedig nem, vagy csak nagyon rossz minőségben fogható a magyar határ menti, főleg magyarok által lakott területen. A műsorsugárzást biztosító Zeonbud (Зеонбуд) vállalat szakemberei szerint a TV21 Ungvár csatornát is tartalmazó földfelszíni digitális adások egész Kárpátalján foghatóak, kivéve Beregszászt és környékét, ugyanis Kárpátalján hat földfelszíni digitális adást sugárzó adó van (Nagybereznán, Ungváron, Munkácson, Huszton, Szolyván és Rahón), pont Beregszász környékén nincs még ilyen adótorony. A megyei közgyűlés levélben fordult az említett vállalathoz, hisz az ukrán központi csatornákat sem lehet az említett területen nézni, legfeljebb helyi kábelszolgáltatók jóvoltából vagy az interneten. A kábeltévék Beregszászban betették a kínálatukba a 21-es csatornát, ám a Nagyszőlősi járásban terjeszkedő kábeltévé társaság valami mondvacsinált technikai okra hivatkozva nem hajlandó ezt megtenni.

Ukrajna e területen sem tudja átlépni saját árnyékát, miközben törvényileg igyekeznek minket arra kötelezni a honatyák, hogy legalább 75%-ban ukrán nyelvű televíziós adást nézzünk, azok ingyenes elérését nem teszik számunkra lehetővé. Ezt támasztja alá a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont által végzett legutóbbi közvélemény-kutatás, amelyből kiderül, hogy most, az elnökválasztás előtt a kárpátaljai magyarok jelentős része soha nem hallott az ukrán elnökjelöltek többségéről. A magyarok körében legkevésbé ismertek közé tartozik például Volodimir Zelenszkij népszerű humorista, aki a felmérések szerint a legesélyesebb elnökjelöltek egyike, a Kvartal 95 című műsora pedig a legnézettebb ukrán televízióműsorok között van az egyik országos ukrán csatornán.

A helyzet nyilván nem oldódik meg egyik napról a másikra, addig is egyre többen nézik a kárpátaljai magyar televíziót az interneten. Például ideiglenesen külföldön dolgozó földieink, akik Európa legkülönbözőbb országaiból, de távoli kontinensekről is követik a TV21 Ungvár műsorát. Kovács Géza főszerkesztő elmesélte, hogy legutóbb, amikor áramszünet miatt később indult a Híradó, a közép-amerikai Panamából jelezte egyik nézőjük, hogy csúszott a műsor. Megkérte a véletlenül épp akkor a panamavárosi ifjúsági világtalálkozóról tudósító stábot, hogy ha lehetséges, keressék fel az illetőt. A főszerkesztő elmondta: „Arra buzdítok mindenkit, hogy a Facebook keresőjébe üsse be: TV21 Ungvár, ekkor előbukkan a mi honlapunk, amin minden rajta van, amit csinálunk, ami érdekes lehet az érdeklődő számára. A YouTube videómegosztóra is töltünk fel műsorokat, de oda technikai okok miatt nem tudunk mindent feltölteni. A Facebook az az internetes felület, ahol el tudnak érni bennünket és tudunk válaszolni is nézőink kérdéseire, észrevételeire. Amennyiben valakinek ötlete van, vagy van olyan rendezvény, ahová szeretné, hogy a kárpátaljai magyar televízió ellátogasson, akkor jelezze felénk. Ezt telefonon és e-mailben is megtehetik, ha egy módunk van rá, akkor ott leszünk” – hangsúlyozta Kovács Géza.

A történet érdekessége, hogy a kommunikációs szakma véleménye szerint a hagyományos televíziók hamarosan elvesztik majd népszerűségüket, ahogy ez a nyomtatott sajtó esetében is be fog következni. A nézők nem fogják nézni a televíziós szerkesztők által összeállított műsorfolyamot, helyette letöltik a számukra érdekes műsorokat, vagy azoknak egy részét, és ezeket akkor nézik meg, amikor időt szakítanak rá. Ráadásul ez nem is a távoli jövő, hisz már Kárpátalján is igaz a fiatal felnőttekre, hogy nem, vagy csak ritkán néznek hagyományos televíziókat, helyette interneten keresztül nézik kedvenc műsoraikat, függetlenül attól, hogy épp a telefonjukat, laptopjukat, a számítógépük monitorját vagy az okostévét bámulják a nappaliban. Mindezzel persze a fiatal generáció feladja a leckét az ukrán törvényalkotóknak: Hogyan lehet majd elérni, hogy az internetről letöltött médiatartalmaknak is legkevesebb 75%-a ukrán nyelvű legyen Ukrajnában? Kevés a világháló korlátozásával kapcsolatos nemzetközi tapasztalat, de állítólag már vannak eredmények Észak-Koreában és a kommunista Kínában. Addig is nézzük bátran az új kárpátaljai magyar televízió egyre népszerűbb műsorait, ha nincs rá más módunk, akkor a Facebookon vagy a YouTube-on.

Badó Zsolt