Új csúcs: Már 26 elnökjelöltet regisztrált a CVK

2019. február 1., 10:09

Január 30-án további három indulót jegyzett be elnökjelöltnek a Központi Választási Bizottság (CVK), amivel számuk elérte a 26-ot – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A legújabb bejegyzett jelöltek: Volodimir Zelenszkij a Szluha narodu (A Nép Szolgája) párttól, Inna Bohoszlovszjka önjelölt és Ihor Szmesko önjelölt.

Ily módon bizonyossá vált, hogy a március 31-én sorra kerülő elnökválasztáson minden korábbinál több jelölt méretteti meg magát. Az eddigi csúcs 2004 óta tartotta magát, amikor is 24 jelölt közül választhattak a szavazók. A legutóbbi alkalommal, 2014-ben 21-en mérették meg magukat.

Az elnökválasztáson indulni szándékozók február 3-ig nyújthatják be a nyilvántartásba vételhez szükséges okmányokat a CVK-nak, amelynek február 8-ig kell döntenie a jelöltek regisztrálásáról.

Ugyancsak a CVK-val kapcsolatos hír, hogy összesítésük szerint eddig már több hatezer polgár jelezte, élni kíván azzal a jogával, hogy nem a bejelentett lakóhelye szerinti választókörzetben adja le a szavazatát március 31-én. A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata az Állami Választói Nyilvántartás weboldala alapján azt írja, a máshol szavazók többsége, a 6328 főből 4709 Donyeck, illetve Luhanszk megyei lakos.

(unian.ua/zn.ua/Kárpátalja)