Ismét bajor–magyar segély érkezett Kárpátaljára

2019. február 13., 20:35 , 943. szám

A Nagybereznai Járási Kórházban szerdán, február 13-án került sor azoknak a kórházi berendezéseknek az átadására, amelyeket egy kárpátaljai származású, hosszú ideje Bajorországban élő magyar orvosprofesszor ajánlott fel dr. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos közreműködésével.

A humanitárius adomány átadásán, ahol elmaradt a szokásos szalag­átvágás, Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja kiemelte, hogy Magyarország részéről számtalanszor érkezett már segítség Kárpátaljára.

– A mai nap abban különbözik az előző eseményektől, hogy most egy olyan településre jöttünk, ahol nincs jelentős számú magyar kisebbség – jegyezte meg Buhajla József. – Kifejezetten azt szeretnénk ezzel bizonyítani, hogy nemcsak magyar honfitársainkat támogatjuk, hanem minden itt élő kárpátaljait, akik itt, szülőföldjükön szeretnének élni és boldogulni – hangsúlyozta az anyaországi diplomata, majd elmondta, hogy ez az adomány koprodukcióban valósult meg, melyben tevékenyen részt vett Grezsa István miniszteri biztos, a főkonzul pedig azt kapta feladatul, hogy keressen olyan helyet, ahol érdemben használni fogják az eszközöket. Véleménye szerint kiváló választás volt a Nagybereznai Járási Kórház. – Amikor az első látogatásomat tettem itt Barta Józseffel, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettesével, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnökével és a járási vezetéssel, több olyan feladatot is sikerült azonosítani, amellyel támogatást tudunk nyújtani a térségnek. Ebből az első lépcső a kórház orvosi eszközökkel való ellátása – mondta az anyaországi diplomata.

– Isten megáldotta ezt a vidéket szép természettel és jó adottságokkal, de az élet, persze mostoha, és az itteni emberek többségükben szegénységben élnek, sok a probléma – kezdte Barta József, és elmondta, miért is jöttek ide. – Azt tapasztaltuk, hogy az intézmények is komoly gondokkal küszködnek, köztük a járási kórház is, amely elavult anyagi-műszaki infrastruktúrával rendelkezik, és az orvosi eszközökkel való ellátottsága is szegény. Feladatokat állítottunk, terveket szőttünk, bizonyos ígéretek is elhangzottak. Örülök annak, hogy az első ígéret teljesült – zárta gondolatait Barta József, és azt kívánta a nagybereznaiaknak, valamint a járás lakosainak, hogy soha ne kerüljenek ebbe a kórházba, soha ne legyen szükségük ezekre az eszközökre, de ha az élet úgy hozza, hogy mégis, akkor az eszközök segítsék az ő gyógyulásukat.

A Nagybereznai Járási Tanács elnöke, Jaroszlav Sukalj köszönetet mondott a támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy az együttműködés jó irányban folytatódik, eredményes és hosszan tartó lesz.

A kórház nevében Olha Kindrat főorvoshelyettes fejezte ki a kollektíva háláját, és kifejtette, nagyon örülnek az értékes eszközöknek, amelyekkel az intézmény gyarapodott. Többek között két nagy méretű röntgenasztalt, Doppler ultrahangkészüléket, térdműtétekhez szükséges berendezést – NEC navigátort, funkcionális állítható ágyakat, kerekes ágyakat, rácsos gyermekágyakat, székeket és több más orvosi kelléket kapott az intézmény. Az eszközök nem újak, de miután szakemberek választották ki, hogy mire van szükségük, biztosan nagy segítséget fognak nyújtani munkájuk során, főleg, hogy ilyen gépekkel eddig nem rendelkeztek, és most zajlik a diagnosztikai szakrendelő kialakítása. A járási tanács elnökének közbenjárásával korábban cseh és szlovák támogatások érkeztek a kórházba, de ilyen jelentős segítséget, amely hozzájárul a kórház gyógyító tevékenységéhez és komfortosabbá tételéhez, még nem kaptak.

Az 1975-ben épült, 107 férőhelyes Nagybereznai Járási Kórház sokprofilú: belgyógyászati, neurológiai, sebészeti, traumatológiai, nőgyógyászati, szülészeti és gyermekgyógyászati részleg működik benne.

Emlékeztetőül, tavaly két alkalommal érkezett egészségügyi segélyszállítmány Kárpátaljára Bajorországból a kárpátaljai származású orvosprofesszor, Szabad Ferenc hozzájárulásával és Grezsa Istvánnak, valamint Magyarország Ungvári Főkonzulátusának a segítségével. Július elején 400 ezer euró értékű egészségügyi felszerelést kapott megyénk, amelyből 13 megyei és járási egészségügyi intézmény, köztük a megyei klinikai és a megyei gyermekkórház, az Ungvári Városi és a Técsői Járási Kórház, az onkológiai és a kardiológiai központ, a tüdőgondozó, valamint a Beregszászi, a Rahói, a Nagyszőlősi, a Volóci Járási Kórház részesült. A második, mintegy 5-6 millió forint értékű szállítmányt július végén az Ungvári Járási Kórház kapta.

Rehó Viktória