Jótékonysági bál Palágykomorócon

Együtt a gyermekekért

2019. február 20., 09:30 , 943. szám

Szombaton, február 16-án „Együtt a gyermekekért” mottóval szerveztek jótékonysági bált az ungvári járási Palágykomorócon. A gyermek kincs, akinek bármilyen sors is jutott, létezését, fejlődését segítenünk kell – vélik a program szervezői, akik az est bevételéből a Szolyvai Gyermekotthon növendékeit kívánják támogatni.

A bál sikeres megvalósításához nemes segítőket, a Két Kanál együttest hívták meg, a kezdeti jó hangulatról is ők gondoskodtak, majd Kljucsinszka Kulcsár Anetta helyi lakos köszöntötte a vendégeket és megosztotta a jelenlévőkkel, honnan is ered a gyermekotthon megsegítésének ötlete. Többek között elhangzott, hogy három gyermekkori vágya közül az egyik a gyermekotthon lakóinak felkarolása. S a közelmúltban a Facebookon elolvasta Gui Angéla posztját egy 3 éves kislányról, akit hajléktalan szülőanyja egy tó partján hagyott, és aki ott élt addig, amíg a rendőrök rá nem találtak.

– A kis Kamilla története nagyon megrázott, mert az én kislányomat is Kamillának hívják, ráadásul még a születésnapjuk is majdnem egybeesik. A kislány a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonba került, ezért szóltam Andrejcsák-Tóth Anettának, hogy látogassunk el Nagydobronyba. Adományokat gyűjtöttünk, és december 27-én Anettával, a testvéremmel, Kulcsár Gergővel és ifj. Veres Józseffel meglátogattuk a lányokat. Megható volt...

– Nem sokkal ezután Béres Katalin töltött fel Facebook-oldalára néhány fotót és videót a Szolyvai Gyermekotthonról. Innen jött az indíttatás, hogy oda is el kell mennünk – meséli tovább Anetta, aki azonnal írt a Két Kanál együttesnek. – És mivel négy évvel ezelőtt már megígértek nekem egy jótékonysági bált, most ingyen vállalták. Anettát (Andrejcsák-Tóth) már kész tények elé állítottam. De bármilyen nehézség is merült fel a szervezés során, ő soha egyetlen kérésemre, ötletemre sem mondott nemet.

Ezután Andrejcsák-Tóth Anetta, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke magánemberként is szólt. Mint mondotta, a mai rohanó világban örülni kell annak, hogy van olyan ember, aki minden hátsó szándék nélkül, teljes odaadással, tiszta szívvel segít azokon, akiket elhagytak, akikről lemondtak.

– Nekünk örülni kell annak, hogy mi családban nőhettünk fel, és szerető szüleink vannak. Külön köszönöm önöknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a nemes kezdeményezést és segítettek abban, hogy a gyerekek némi támogatáshoz juthatnak. A mai világban fontos, hogy ne csak elvárjuk a segítséget, de mi is segítsünk ott és azzal, ahol és amivel tudunk, mindenki saját lehetőségéhez mérten – zárta köszöntőjét, és reményét fejezte ki, hogy ha a Jóisten úgy akarja, a jó kezdeményezést több helyen folytatni fogják.

A nemes cél egyik segítője, Gyurkó Róbert, az együttes tagja is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

– Az előző felállásban is azon voltunk, hogy segítsük az ilyen rendezvényeket, és mivel támadt néhány ötletünk, esetleg más barátokat bevonva, ezt tovább szeretnénk vinni – jegyezte meg, utalva arra, hogy megbeszélik a részleteket a mostani szervezőkkel, s akkor a gyerekeket még több mindennel tudják majd támogatni. A Két Kanál együttes az ajándékba kapott gyönyörű tortát is felajánlotta a tombolára.

A bál szervezésében és kivitelezésében a fiatalok is segítettek. Tóth Csenge elmondta, amikor termet díszítettek, dolgoztak, a gyerekek javát nézték, hiszen értük van ez a bál. Jó érzés, mert jó cél érdekében történik. Lizák Annabella is szívesen elvállalta, mert tudta, hogy kiért és miért fáradoznak. Szeretetzugot alakítottak ki, ahová minden adakozni vágyó elhelyezhette adományait. A lányok nem bánták meg, hogy vállalták a többnapos szervezési teendőket, és természetesen a gyermekotthonba is elkísérik a felnőtteket.

Az est talán legjobban várt eseménye a tombola volt. A bálon összesen 11 500 hrivnya folyt be. Köszönet illeti mindazokat – szervezőket, vállalkozókat, támogatókat – akik bármilyen formában, munkájukkal és felajánlásaikkal önzetlenül hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. A tervek szerint a palágykomoróci és kisszelmenci csapat február 26-án ellátogat a Szolyvai Gyermekotthonba, ahol összefogásuknak köszönhetően az ott élő 110 csöppségnek szerezhetnek örömteli pillanatokat.

A szervezők remélik, hogy nem utoljára gyűltek így össze, és az elkövetkezőkben is számítanak minden támogatásra. Nos, a két Anetta lelkesedését és kitartását látva, úgy néz ki, itt nem lesz megállás, folytatni fogják az árva és a szülői gondoskodástól megfosztott gyermekek megsegítését.

Rehó Viktória