Egy alapítvány építészeti örökségünk megmentéséért

Ideje van az építkezésnek

2019. február 23., 17:37 , 943. szám

Több száz éves templomaink, illetve azok freskói vagy kazettás famennyezetei felbecsülhetetlen művészettörténeti értéket képviselnek, amit mindenképpen meg kell őrizni az utókor számára. S ha romlásnak indulnak e szakrális épületek, akkor fel kell újítani, vagy egyenesen meg kell menteni azokat, nem egy templom csaknem elfeledett, vakolat alatt lappangó freskóit pedig napvilágra kell hozni, egyúttal restaurálva is őket. S ebben az értékmentésben, értékfeltárásban játszik óriási szerepet a határon túli területeken munkálkodó magyarországi Teleki László Alapítvány, mely a közelmúltban vándorkiállítást tartott vidékünk több településén Ideje az építkezésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében címmel. Ennek kapcsán beszélgettem szervezetük tevékenységéről az alapítvány igazgatójával, Diószegi Lászlóval.

– A Teleki László Alapítvány és személy szerint ön milyen szerepet játszott e vándorkiállítás megszervezésében?

– A kiállítás a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza közös munkájának eredménye, a kiállítás kurátora Deák Ildikó művészettörténész, de annak létrehozásában a Teleki László Alapítvány összes munkatársa tevékeny részt vállalt.

– Ez a vándorkiállítás más határon túli régiókba is eljut?

– Terveink szerint a kiállítás Kárpátalján, a Felvidéken, Erdélyben és a Vajdaságban egyaránt bemutatásra kerül 2019–2021 között, közel ötven helyszínen.

– Milyen szerepet játszanak a magyar kormány által 2015-ben elindított, a határon túli magyar épített örökség feltárásával, megőrzésével és megismertetésével foglalkozó Rómer Flóris Tervben?

– A Teleki László Alapítvány a Rómer Flóris Terv kezdeményezője és lebonyolítója. Feladatunk a felújítandó műemlékek felkutatása, a felújítások megszervezése és lebonyolítása…

– Mint az ungvári skanzenben megtartott tárlat megnyitóján elhangzott, a Teleki László Alapítvány az elmúlt három év alatt több mint száz műemléket újított fel a Kárpát-medencében, nevezetesen Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken és Kárpátalján. Vidékünkön eddig mintegy harminc objektum restaurálásában, megőrzésében vettek részt. Hány éve végeznek nálunk felújítási, restaurálási munkálatokat? Mely műemlékeket újították fel eddig?

– 1999 óta dolgozunk Kárpátalján. Teljes körű felújítást végeztünk a csetfalvai, a huszti, a benei, a mezőkaszonyi, illetve a palágykomoróci református templomon, a tiszabökényi görögkatolikus templomon, felújítottuk a viski tájházat, a nagyszőlősi ferences rendházat, a mezőgecsei Kajdy-kúriát, a hetyeni haranglábat, a gerényi görögkatolikus rotundát, illetve Fancsikán restauráltuk a görögkatolikus templom ikonosztázát, Szürtében pedig a római katolikus templom sírkövének a tisztítását végeztük el.

– Mely műemlékek, freskók helyreállítását, restaurálását tekintik a legnagyobb eredményeiknek?

– A huszti, a csetfalvai, a benei és a mezőkaszonyi református templom teljes körű felújítását, a huszti református templom freskóinak a feltárását, a tiszabökényi görögkatolikus templom teljes körű felújítását, a gerényi rotunda külső felújítását és a palágykomoróci református templom teljes körű felújítását.

– Melyek voltak a legnehezebben megújítható objektumok, és miként győzték le az akadályokat?

– Egyértelműen Tiszabökény görögkatolikus fatemplomának a restaurálása volt a legnehezebben megoldható feladat. Eddigi műemlék-helyreállításaink során soha nem volt kérdés az, hogy egy épületet helyre tudunk-e állítani. Tiszabökényben azonban felvetődött, hogy el lehet-e egyáltalán végezni a felújítást. A nem túl nagy méretű, ám igen értékes templom siralmas állapotba jutott, falszerkezete sok helyütt a megsemmisülésig korhadt, gombásodott. A károsodásokért döntően a korábbi szakszerűtlen beavatkozások okolhatók. Ezek közül is az 1982-es „megújítás” okozta a legtöbb kárt, amikor az épület tölgygerenda falazatát cementhabarccsal vastagon bevakolták, ami teljesen megakadályozta, hogy a több árvizet is megélt templom tölgyfa gerendái kiszáradjanak. A felújítás tervezője, Káldi Gyula kollégám kezdetben azt mondta, nem tudjuk megoldani az eredeti állapot helyreállítását. Én amellett kardoskodtam, hogy mindenképpen erre kell törekednünk. Végül sikerült meggyőznöm, és a végeredményt illetően – ami Káldi Gyula és a felújítást végző szakemberek érdeme – rendkívül büszke vagyok.

– Melyik volt a legrejtettebb műalkotás, amelyet sikerült restaurálniuk?

– A fancsikai görögkatolikus templomban lappangó XVII. század végi, XVIII. század eleji ikonosztázion. Erre egy véletlennek köszönhetően bukkantunk rá. Trescsula László, az akkori parochus figyelt fel rá, hogy az ikonosztázionon a vászonképek alatt korábbi festmények vannak. A szovjet időkben leragasztott táblaképek gyönyörűek, de rossz állapotuk miatt nagyon nehéz a restaurálásuk.

– Vannak-e jelenleg is folyó restaurálásaik, felújításaik szerte a Kárpát-medencében és azon belül itt, Kárpátalján?

– Az egész Kárpát-medencében dolgozunk, egyszerre közel száz objektumon. Kárpátalján Nagybégány, Bátfa, Sárosoroszi református templomán, az egykori Kismuzsaly romtemplomán, illetve elkezdtük a kárpátaljai műemléktemplomok állapotfelmérését annak érdekében, hogy többéves felújítási programtervet dolgozhassunk ki.

– Milyen jelentősebb munkálatokat terveznek végrehajtani a közeljövőben Kárpátalján?

– A nagybégányi református templom teljes körű felújítását, a bátfai református templom homlokzatának a felújítását, a beregszászi római katolikus templom tetőfelújítását, az ungvári vártemplom régészeti kutatását, a nagyszőlősi ferences kolostor tetőfelújítását, a muzsalyi romtemplom revitalizálását, továbbá Szőlősgyula, Csepe és Beregardó református templomának a kutatását, a felmérésüket. A Teleki László Alapítvány Majnek Jenő Antalnak, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspökének a kérésére immár három éve dolgozik azon, hogy megmentse és revitalizálja a muzsalyi romtemplomot. Csodálatos, hogy az 1657-ben a lengyel Lubomirski marsall bosszúhadjárata során felgyújtott, és azóta tető nélkül maradt templom falai mind a mai napig állnak. A műemléket és környezetét megtisztítottuk a növényzettől. Az Ungvári Nemzeti Egyetem régészei feltáró ásatásokat végeztek, s elkészült a helyreállítási koncepció terve. Azért nem tudunk továbblépni, mert jelenleg nincs tulajdonosa az építménynek, aki engedélyt kérhetne a helyreállításhoz. Nagyon fontos lenne a tulajdonos kérdésének a tisztázása, mielőtt ez az értékes műemlék végleg elpusztulna.

– Tervezik-e a középkori eredetű viski református templom egyik falán a mészréteg alatt található középkori freskó feltárását, melyen Ádám és Éva látható az édenkertben a paradicsomi fával?

– A viski templom különlegesen értékes freskóinak feltárását és restaurálását régóta tervezzük, azonban a presbitérium egyelőre nem járult hozzá a munkálatokhoz, tárgyalások folynak ez ügyben. Nagyon biztató, hogy Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke támogatja a feltárás elvégzését. Reméljük, idén sikerül elkezdeni a munkát. 

– Terveznek-e segítséget nyújtani az állam által felújítani kezdett nevickei vár, vagy a munkácsi Bartos József festőművész által az államtól bérbe vett egyetlen kárpátaljai reneszánsz várkastély, a beregszentmiklósi várkastély felújításához, vagy tenni valamit a nagyon elhanyagolt állapotban leledző dolhai barokk várkastély felújítása ügyében?

– A kastélyok felújítása jelentősen meghaladja a Rómer Flóris Terv kereteit, ezért egyelőre kastélyfelújítást – a terv keretei között – nem végzünk, nemcsak Kárpátalján, hanem a Kárpát-medence más vidékein sem.

– Végezetül érdekelne: mit tekintenek a legfőbb feladatuknak?

– Szeretnénk a Kárpát-medence magyar épített örökségének minél nagyobb részét megmenteni vagy legalább dokumentálni az utókor számára.

Lajos Mihály