Hagyományos román tavaszi ünnep Kárpátalján

2019. március 5., 12:38

Vasárnap, március 3-án a Técsői járás egyik településén, Szorospatakon (Hlibokij Potyik) került megrendezésre a román népművészet megyei fesztiválja, a Mărțișor. Idén az ünnep nemzetközi szinten zajlott, a megye, valamint a Técsői és a Rahói járások vezetőségén kívül romániai vendégek és diplomaták is jelen voltak.

A kárpátaljai románok minden évben fesztivállal ünneplik a tavasz érkezését, melyet színes nemzeti hagyományok kísérnek. Az esemény résztvevői különféle márciuskával (románul: mărțișor) díszítik a ruhájukat. Március 1-jén Romániában szinte kötelező figyelmesség márciuskát ajándékozni. Ez egy román népszokás, tavaszváró gesztus. A férfiak fehér-piros szalaggal átkötött márciuskát ajándékoznak lányoknak, asszonyoknak, mely a szerencse, az öröm, a szeretet vagy a szerelem szimbóluma. Moldvában épp ellenkezőleg, a lányok adnak márciuskát a fiúknak. A piros zsinór a tavaszt, a fehér a telet jelképezi. Más értelmezésben a fehér és a vörös szalagok kombinációja egy fiatalember vérét szimbolizálja, amit szerelméért és az élet újjászületéséért hullajtott a hóra.

A fesztivál szórakoztató programját az ukrán Lilia Szandules népművész nyitotta meg, majd romániai és kárpátaljai amatőr csoportok léptek fel.

(zak-kor.net/RV)