Országos viszonylatban is drágák a zöldségek Kárpátalján

2019. március 9., 09:34

Kijev és Donyeck megye után Kárpátalján a legdrágább az alapvető zöldségekből összeállított úgynevezett zöldségkosár – derül ki Olekszij Dorosenkónak, a Kereskedelmi Láncok Ukrajnai Beszállítói Szövetsége vezérigazgatójának tájékoztatásából, amelyet a Zakarpattya Online idéz.

A zöldségkosarat egy-egy kilogramm cékla, káposzta, burgonya, sárgarépa és hagyma alkotja. A hivatalos statisztikai adatok szerint mindezekért Kijevben kell a legtöbbet fizetni (71 hrivnyát), és Mikolajiv megyében a legkevesebbet (58 hrivnyát).

Az ország öt legdrágább régiója a zöldségárakat tekintve Kijev (71 hr) mellett Donyeck megye (69 hr), Kárpátalja (68 hr), valamint Csernyivci (67 hr) és Ternopil (66 hr) megyék.

Az öt legolcsóbb régió Mikolajiv megye (58 hr), Harkiv megye (59 hr), Herszon megye (60 hr), valamint Lemberg és Zaporizzsja megyék (egyaránt 61 hr).

A zöldségkosarat alkotó zöldségek közül az egész országban nálunk, Kárpátalján a legdrágább a káposzta, amelynek egyetlen kilójáért átlagosan 14,3 hrivnyát kérnek el, miközben Mikolajiv megyében a legolcsóbb, ahol mindössze 9,6 hrivnyába kerül. 

A Kereskedelmi Láncok Ukrajnai Beszállítói Szövetségének vizsgálatából kitűnik, hogy az elmúlt 11 hónapban, azaz 2019. március 1. és 2018. február 1. között 70%-kal drágultak a borscsba valók. Ugyanakkor februárban valamelyest változott a helyzet, s némelyik hozzávaló ára kissé csökkent.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)