Megújul a kárpátaljai nagycsaládosok magyarországi támogatással vásárolt panziója

2019. március 10., 18:28 , 946. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) március 8–11. között Kárpátaljai Önkéntes Napokat hirdetett az egyesület által anyaországi támogatással tavaly megvásárolt üdülőjében. A Vadvölgy Panzió a nagybereznai járási Viharos (Viska) faluban, Ungvártól 70, az Uzsoki-hágótól 35 km-re, az Árpád-vonallal szemben, csodálatos hegyekkel és erdőkkel körbevett részen található. A kikapcsolódásra, pihenésre tökéletesen alkalmas helyszín a magyar határtól mintegy 100, a szlovák határtól közel 30 km-re található. A 1,5 hektáros területen a főépület mellett egy fából készült, 100 éves autentikusan felújított ruszin parasztház is fennmaradt, amely a nászutasokat és fiatal párokat várja, valamint szemben az orosz fürdő („ruszká banyá”) és sok egyéb is a pihenők kényelmét szolgálja.

Az üdülőközpont létrehozásáról és a kárpátaljai nagycsaládosok számára biztosított új üdülési lehetőségről szombaton dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos és Török Dénes, a KMNE elnöke közös sajtótájékoztatót tartott a helyszínen. Ezt követően Tarpai József, a KMNE elnökségi tagja bemutatta a Magyar Ház program keretében megvásárolt panziót, az újságírók megtekintették az épületet és az azt körülvevő területet, valamint tájékozódhattak a további fejlesztési tervekről és a terjeszkedési lehetőségekről.

Grezsa Istvántól megtudhattuk, a vásárlás alapját az biztosította, hogy 2018-at Magyarország Kormánya a Családok Évének nyilvánította.

– A KMNE, amely 34 családdal alakult meg, de ma már 700 családdal és közel 3500-as taglétszámmal működik, megérdemelte azt, hogy legyen egy ilyen bázisa. S nemcsak azért, mert a civil szervezet jól teljesít, évi 100 programot bonyolítanak le, de azért is, mert nagyon sok olyan kárpátaljai nagycsaládos van, aki máshová nem tudna eljutni üdülni. Ez a festői környezet ehhez is nagyszerű lehetőség – véli a miniszteri biztos, aki úgyszintén elmondta, mindenképpen szeretnék, ha a példa ragadós lenne, és a Kárpát-medence más külhoni magyar nemzetrészein is hasonló lelkülettel és elképzeléssel lehetne ingatlanokat kiépíteni. – Azért utalok a lelkületre, mert többek között ökumenikus kápolna építése is szerepel a tervek között. Hisz a nagycsaládos egyesület feltételként szabja a keresztény hitélet elfogadását – hangsúlyozta Grezsa István és megjegyezte, hogy a határon túli magyarság körében leginkább Kárpátaljára jellemző a több gyermek vállalása. Mint mondotta, a panzió új színfolt a kárpátaljai turisztikai életben, egy modell értékű kezdeményezés, ami hozzá fog járulni a kárpátaljai magyarok szülőföldön maradásához.

Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja felidézte a kezdeteket. Elmondta, amikor először jártak itt, hogy megnézzék a Vadvölgy Panziót, tél volt, de sikerült feljutni, bejárták a környéket, megnézték, mit szeretnének megvenni, majd erről tájékoztatta a miniszteri biztost.

– Örülök, hogy jó döntés született, és látva az eredményt, bátran kijelenthetjük: megérte. Van ebben fantázia! Komplett turistaparadicsommá lehet varázsolni, és olyan megbeszélések, összejövetelek színhelyévé, ahol tartalmas rendezvényeket lehet szervezni – mondta sok sikert kívánva a felújításhoz.

Török Dénes kiemelte, a mintegy félszáz férőhelyes panziót tavaly a magyar kormány 100 milliós támogatásának köszönhetően tudták megvásárolni és felújítani.

– Az épület komoly felújításra szorult, amit két ütemben – tavaly ősszel, illetve most tavasszal – végzünk. Erre a hétvégére önkéntes hétvégét hirdettünk a tagcsaládok számára, mert a tavalyi munkálatok gyakorlatilag a hóesés előtti napokban fejeződtek be, rengeteg hulladék maradt a területen a tetőcsere után, a megtisztítás volt az elsődleges cél, ezenkívül lefestettük a fafelületeket, szőnyegpadlót raktunk le, előkészítettük a jövő héten induló felújításhoz a konyhát, az alsó szintet – összegezte az elvégzetteket. Egyébként az önkéntes környezetrendezési munkára olyan sokan jelentkeztek, hogy korlátot kellett szabni a segítők létszámának.

– A nagycsaládos egyesület tagjainak kedvezményes önköltségi áron ajánljuk a lehetőséget, ezenkívül magyar szervezetek különböző rendezvényeinek is otthont adunk. A szálláshely nyitott panzió, egyénileg is foglalható és családi rendezvényre is szívesen látunk mindenkit. Ez a kárpátaljai magyar nagycsaládosok szociális üdültetése mellett az üzletszerű működtetésből származó bevétel révén lehetővé teszi majd a KMNE tevékenységének fejlesztését – hangsúlyozta, és a távlati célokra kitérve elmondta, szeretnék bevonni a panziót a Határtalanul! és az Erzsébet-programokba.

Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul kiemelte, fontosnak tartják azt, hogy Kárpátalján fejlődjön a turisztikai ágazat.

– Az ide vezető út mentén felújításra váró várkastély, csodálatos házak, villák, műemlékek és nagyon szép környezet, vadregényes táj található. Ezek olyan kincsek, amelyek vonzzák a turistát. Lényeges, hogy kiépüljön az infrastruktúra – hangsúlyozta az anyaországi diplomata. – Minél több magyar honfitársunknak szeretnénk lehetőséget kínálni ahhoz, hogy eljusson ide, de akár egész Európából fogadhatnának itt turistákat.

A Harapkó Marianna vezetésével működő állandó kézművesklub tagjai különleges kokárdákat készítettek, amelyekkel meglepték a vendégeket és a sajtó képviselőit. A két külképviselet a március 15. szellemében készített kézműves huszárt és az aradi vértanúknak emléket állító dísztárgyat kapott ajándékba. A rendezvény hangulatát a szolyvai Cjanko Jenőnek, a Magyar Melódiák tagjának tangóharmonika-játéka emelte.

Rehó Viktória