Felmérés: Hricenko és Timosenko javított pozícióján a választási rangsorban

2019. március 11., 13:22 , 946. szám

Az elnökválasztási küzdelemben továbbra is Volodimir Zelenszkij vezet, akit a szavazók 24,7%-a támogat azok körében, akik bizonyosan elmennek szavazni és már tudják, hogy kire adják a voksukat – derül ki a Rejting Szociológiai Csoport március 1–7. között végzett felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A Rejtingnél Julija Timosenko áll a második helyen (18,3%) és Petro Porosenko a harmadik (16,8%).

Anatolij Hricenkóra a megkérdezettek 10,3%-a kész szavazni, majd Jurij Bojko (9,9%), Oleh Ljasko (5,7%), Ihor Szmesko (3,3%), Olekszandr Vilkul és Jevhen Murajev (egyaránt 2,7%) következik a rangsorban.

A választók közel egynegyede nem tudja még, hogy kire adja a szavazatát. A legtöbb bizonytalan a legszegényebb megkérdezettek, elsősorban az idősebbek és a középkorúak közül kerül ki, akik többségükben nők, az ország középső és nyugati régióiban élnek, s egyébként rendszerint a legaktívabb szavazók közé tartoznak a választások alkalmával.

Zelenszkij támogatottsága a délkeleti régiókban a legnagyobb, míg Kijevben és az ország központi régióiban vetélytársa Timosenkónak és Porosenkónak a szavazók szimpátiájáért folytatott küzdelemben.

A hivatalban lévő elnök pozíciói Galíciában és az ország nyugati részén erősek. A Haza (Батьківщинa) párt vezérének a középnyugati és északi régiókban nagy a támogatottsága.

Hricenko támogatottsága Galíciában a legjelentősebb, Bojkóé pedig a délkeleti régiókban, különösen a Donyec-medencében.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)