Ötödik évadját nyitotta meg a folkkocsmamozgalom Kárpátalján

2019. március 12., 17:17 , 946. szám

A gazdag hagyományőrző kulturális programot felvonultató kárpátaljai folk­kocsmamozgalom idén március 5-én ötödik évadját nyitotta meg. A jubileumi évad kapcsán a szervezők a magyar népzenei kultúra egyik kiemelkedő zenekarát hívták meg, akik nemcsak magyar autentikus népzenével, de folk-pop feldolgozásaikkal is egyre ismertebbek. 

A Góbé zenekar a magyar folk és underground zenei kultúra kimagasló muzsikusai, akik feldolgozásaikat a népzenéből merítik. Az ünnepi évad nyitóprogramjaként az ungvári Váralja kávézóban a Budapestről érkező zenekar az autentikus magyar népzene különböző tájegységeinek muzsikáival ismertette meg a közönséget. A teltházas előadás során a fiatal zenészekből álló csapat a magyar népzenében vidékünkön kevésbé ismert hangszereket is bemutatatott, és azok egy-egy tájegységen belül betöltött szerepét is elmesélték a közönségnek. Felcsendültek dél-dunántúli, székelyföldi, szatmári muzsikák.

A koncert elején Váradi Enikő, a Sodró együttes vezetője, a folkkocsmamozgalom elindítója elmondta, hogy az elmúlt négy évben sikerült több neves népzenészt és néptáncos előadóművészt bemutatni a kárpátaljai közönségnek, mindezt olyan természetes közegbe integrálva, mely által nemcsak megcsodálhatták a művészek előadásait, de velük együtt táncolhattak, énekelhettek, s akár beszélgethettek is a résztvevők. „Az elmúlt évek során a folkkocsmák a kárpátaljai táncházmozgalom bázisaivá váltak az urbánus közösségeinkben. Olyan folksziget jött létre, amely nyitottabb, közvetlenebb formában szólítja meg a közösségeket. Az ötödik évadban az ismert és elismert Góbé zenekar látogatott el hozzánk, azonban még sok meglepetést tartogatunk az éven” – fogalmazott a főszervező.

Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének (KMKSZ UKSZ) elnöke az elsők között támogatta a kezdeményezést. Beszédében elmondta, hogy nagyon fontos a program, nemcsak az ungvári közösség, hanem a járás magyar közösségében is. „Én úgy látom, hogy ez a kárpátaljai magyarság élni akarását is mutatja, hiszen ötödik éve tudunk újat mutatni és hozni az érdeklődők számára”. 

A Góbé zenekar 2007-ben alakult, több mint tíz éve muzsikálnak együtt, az elmúlt években történtek tagcserék. A zenekart főként folk-pop zenéjükről ismerik, de emellett rendszeresen muzsikálnak autentikus magyar népzenét, amelyből feldolgozásaikat is merítik. A csapat előszeretettel jön Kárpátaljára, nem először járnak itt, hiszen tavaly a beregszászi folkkocsma alkalmával már voltak itt.

A remek koncertet követően táncházra invitálták a jelenlévőket. A jubileumi évadban a szervezők sok új meglepetéssel készülnek, annyit biztosan elárultak, hogy aki ellátogat az eseményre, az nem fogja megbánni. A hagyományőrző folkprogramot a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének szakmai partnerségével a Sodró együttes szervezésében, a KMKSZ UKSZ társszervezésében rendezték meg.

Kővári Edina