Aki a matematikát tudja, azt mindenre meg lehet tanítani

2019. március 13., 13:37 , 946. szám

Március 12-én a Rákóczi-főiskola adott otthont a Zrínyi Ilona Matematikaverseny kárpátaljai megyei döntője díjkiosztó ünnepségének. A versenyre közel 1050 diák jelentkezett szerte a megyéből. A megmérettetésre 2. osztálytól egészen 11. osztályos korig várták a fiatalokat.

A kárpátaljai fordulót Beregszászban négy középiskolai helyszínen bonyolították le. Az egyéni versenyben legeredményesebben szereplő tanulók meghívást kaptak az országos döntőre. A Zrínyi Ilona Matematikaverseny főszervezője a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány, amelynek legfőbb célja a matematika népszerűsítése, a tanulók logikus gondolkodásának mérése.

„A matematika mindenütt jelen van. Megjósolja, esni fog-e az eső. Megmondja, hány óra, és elárulja, mennyi pénzünk van. A matematika több, mint képletek és egyenletek. Ez tiszta logika. Racionalitás. Az emberi elme a legnagyobb rejtélyeket oldja meg a segítségével” – fogalmazott ünnepi nyitóbeszédében Rubec Zsuzsanna, a rendezvény helyi koordinátora, aki megköszönte kollégáinak és a támogatóknak, hogy idén is sikeresen lezajlott a program.

Erdélyi Éva, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium igazgatóhelyettese köszöntőjében elmondta, hogy a gimnázium évek óta védnöke a Zrínyi Ilona Matematikaversenynek, ami számukra is megtisztelő. Kiemelte, hogy a program az elmúlt években is egyre népszerűbb, ami a tanárok erőfeszítésének is köszönhető. Beszéde végén gratulált a nyerteseknek és felkészítő tanáraiknak.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke elmondta, hogy a matematika a XXI. század egyik alapvető tudománya. Aki tudja a matematikát, azt mindenre meg lehet tanítani, bármilyen tárgyat, tudományt könnyebben el tud sajátítani. „Remélem, hogy ezt a tiszta tudományt, ami egyértelmű és nem lehet másként értelmezni, tovább fogjátok művelni. Aki itt van, az már bajnok, és annak lehetősége van bajnokká válni a Kárpát-medencében is” – fogalmazott a KMPSZ elnöke.

A köszöntéseket követően kulturális programmal folytatódott az ünnepség. Kovács Abigél népdalokkal, a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes szatmári és nagydobronyi táncokkal, Radvánszky Zsófia pedig lírai előadással emelte az átadó színvonalát.

A verseny a matematikában tehetséges gyerekeknek ad lehetőséget tudásuk, képességeik kinyilvánítására, megmérettetésére. A díjazottak pedig azok a tehetséges diákok, akik évfolyamonként a legjobb hat közé kerültek pontszámaik alapján, illetve a csapatelsők évfolyamonként a kárpátaljai mezőnyben.

Az idei első helyezettek: Bodnár Anna Júlia – Nagydobronyi Középiskola, 2. osztály, Olasz Ákos – Beregszászi, 6. Sz. Általános Iskola, 3. osztály, Kovács Kristóf – Szürtei Középiskola, 4. osztály, Bakk Sándor – Nagydobronyi Középiskola, 5. osztály, Sütő Zsombor – Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, 6. osztály, Nagy Natália – Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, 7. osztály, Páll Márton – Beregrákosi Általános Iskola, 8. osztály, Hapák Alexandra – Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, 9. osztály, Páll László – Nagyberegi Református Líceum 10. osztály, Hapák Viktor – Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, 11. osztály, Szilágyi Péter – II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Szakképző Intézet, 10. osztály, Fekete Janka – II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Szakképző Intézet, 11. osztály.

Az országos döntőre meghívottak: Olasz Ákos 3. osztályos, Bakk Sándor 5. osztályos, Sütő Zsombor Gyula 6. osztályos, Páll Márton 8. osztályos, Páll László 10. osztályos tanulók.

A különdíjat – Gogola Zoltán egy gyönyörű festményét – az idén Páll László nyerte el, aki a legeredményesebb volt a kárpátaljai mezőnyben. Az idei verseny szponzorai a KMPSZ, Gál Sándor magánvállalkozó, a Benvenutti pizzéria és a Piramis ABC voltak.

VE