Magyar gyerekeket magyar óvodába

2019. március 13., 12:18 , 946. szám
Csap

Múlt szerdán Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felújított három óvodát adott át ünnepélyes keretek között Csapon, valamint az ungvári járási Tégláson és Kereknyében.

Az első helyszín a Csapi Mese Óvoda volt, ahol a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által koordinált felújításnak köszönhetően megújult az óvoda azon épületszárnya, melyben három magyar és egy ukrán csoport működik. A felújítás közel 5 363 804 hrivnyába került.

A Csapi Mese Óvodát 1986-ban hozták létre, az első magyar csoport 1987-ben kezdte meg működését az intézményben. Jelenleg az óvodában 14 csoportban közel 300 gyermek nevelkedik. A 14-ből három csoport magyar. A magyar állam támogatásával a kétszintes épületben felújították az öltözőket, a foglalkoztató és a hálótermeket, ezáltal a belső nyílászárók, a padlózat cseréje és a falak újravakolása történt meg. A vízvezeték- és az elektromos hálózat, valamint a berendezés cseréje, és a mosdóhelységek csempézetének cseréje is megtörtént. Az óvoda négy új udvari játékkal és pavilonnal is gazdagodott.

Az átadóünnepség keretében Potápi Árpád János elmondta, hogy a magyar kormány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mindenütt a Kárpát-medencében, ahol magyar gyerekek élnek, magyar óvodákat tudjanak indítani. Azokon a településeken pedig, ahol fejlesztésekre van szükség, oda is segítséget nyújtsanak. Az államtitkár elmondta, hogy nemcsak az óvodahelyiségeket újítják meg, hanem játszótereket, eszközöket, berendezéseket, valamint képzéseket is szerveznek az oktató pedagógusok számára. „A célunk az, hogy az eddigi 48 ezer fős óvodáslétszámot fel tudjuk emelni 60 ezerre a Kárpát-medencében. Azt szeretnénk, ha a vegyes családokban született gyerekek is magyar óvodákba járhatnának.” Beszéde végén arra kérte a szülőket, hogy a magyar gyerekeket magyar nyelvű csoportokba és iskolákba írassák, mert mindenki saját anyanyelvén tudja a legjobban elsajátítani a tudást.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke beszédében elmondta, hogy az óvodaprogram lehetőséget és lendületet adott a csapi óvodának a teljes körű megújulásban. Reményét fejezte ki, hogy az önkormányzat folytatni fogja a munkálatokat, hiszen az óvodára még számos felújítás vár. Az elnök asszony szerint fontos, hogy Csap visszanyerje régi fényét, hiszen regionális városként mindig központi szerepe volt. Bízik abban, hogy jövőre új magyar csoporttal is bővülhet az óvoda, és egyre több gyermek születik majd Csapon. Elmondta, hogy Csap város is bekerült a bázisiskolák programjába, így ennek köszönhetően az idei éven teljeskörűen megújul a csapi magyar iskola is.

Valerij Szamardak, Csap város polgármestere köszönetét fejezte ki a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek a felújítások koordinálásáért. Kiemelte, hogy bár a politika másat mond, de össze kell fogni, és előtérbe kell helyezni a saját gyermekeink jövőjét. „Nagyon köszönöm, hogy vannak olyan politikusok, akik megértik, hogy először azokat a szükséges feltételeket kell rendbe tennünk, amelyek elengedhetetlenek az élethez” – fogalmazott a polgármester.

Az átadóünnepség végén az óvoda magyar csoportja ünnepi műsorral köszöntötte a delegációt.

* * *

A második helyszínen, az ungvári járási Tégláson a vendégek – Potápi Árpád János, Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő, Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a járási tanács KMKSZ-frakciójának vezetője, Mackó István, az Ungvári Járási Tanács alelnöke, Kántor József, az oktatási állandó bizottság elnöke, Andrejcsák-Tóth Anetta járási képviselő, Pálfy-Kovács Erika, a KMKSZ Téglási és Braun Éva, a Szürtei Alapszervezetének elnöke – bemutatását követően rövid ünnepségre került sor.

Téglás és Szürte határában 1989-ben készült el az óvoda kétszintes épülete, amely 63 gyerek befogadására volt tervezve, viszont csak 1990-ben nyílt meg három csoporttal. 1997-ben a létszám folyamatos csökkenése miatt megszűnt egy csoport, a második szint kihasználatlan maradt, később a Szürtei Középiskola ukrán tannyelvű elemi osztályai kaptak ott helyet. 2004 óta, amikor Téglás közigazgatásilag különvált, a gyermekintézmény a Téglási Óvoda nevet viseli. 2007-ben korszerűsítették a fűtési rendszert, 2012-ben a Keleti Partnerség programja keretében kicserélték a nyílászárókat, a pincében egy víztisztító berendezést üzemeltek be. 2017-ben a kiscsoportban felújították a mosdót és a konyhát, majd nyáron a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében megkezdődött az óvoda teljes körű külső és belső felújítása: a belső nyílászárók, az elektromos hálózat, a padlóburkolat cseréje, álmennyezet kialakítása, a falak festése, a konyha, a lépcsőház, az alsó szint teljes, a vizes­blok­kok részleges felújítása és új bútorzat vásárlása történt meg. Úgyszintén átfestették a külső homlokzatot, megújították a járdákat és a lépcsőket. A Téglási Tündérkert Óvodában a munkálatok összértéke a berendezésekkel együtt 23,2 millió forint (2 241 371 hrivnya). A felújításnak köszönhetően egy újabb csoporttal bővült az óvoda, most három csoportba 60 gyerek jár.

Potápi Árpád János köszöntőjében csak röviden szólt a programról, mert mint mondotta, olyan ütemben zajlik, hogy szinte napi szinten hallhatunk róla a magyar médiában.

– A nap végére a felújított óvodák száma Kárpátalján 45-re emelkedett. Ezzel gyakorlatilag azt szeretnénk elérni, hogy minden magyar gyermek magyar óvodába járhasson – mondta, és örömének adott hangot annak kapcsán, hogy Kárpátalján elérhető közelségbe próbálják hozni a bölcsődei lehetőséget is. – Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki ítélje meg maga. De mindenképpen azt bizonyítja, hogy van rá igény, az emberek dolgoznak, szülőföldjükön akarnak maradni, és ha az itteni partnerekkel összefogva együttesen hozzá tudunk járulni, jó körülményeket tudunk nekik teremteni, az nagy öröm – hangsúlyozta az államtitkár, és a magyar kormány nevében átadott egy Magyar Sarok fejlesztőcsomagot, amilyenből már 1664 került kiosztásra.

Orosz Ildikó örömte­linek nevezte, hogy itt van gazda, és más vonalakon is történtek fejlesztések az anyaország támogatásával. De rámutatott arra a szomorú tényre is, hogy a két faluban nem születik annyi gyerek, hogy megteljen az óvoda. Azt kívánta, hogy rövid időn belül legyen tele a gyermekintézmény, hogy a második szintről az ukrán osztályok visszakerüljenek oda, ahol a helyük lenne: az iskolába. Végezetül egy Mesefa komplex fejlesztőprogramot ajándékozott a gyerekeknek.

Jurij Szika, Téglás polgármestere köszönetet mondott a hatalmas befektetésért, és a magyarországi támogatások jelentőségére utalva kihangsúlyozta, hogy a nehéz időkben is könnyebb élni, amikor rendes, jó szomszédunk van.

Kótyuk Zsolt helyi református lelkész a faluközösségek és az egyházközségek nevében Mózes 5. könyve 6. fejezetéből idézve fejezte ki háláját Magyarország nemzeti kormányának és a KMPSZ-nek, hogy amerre járnak a nagyvilágban, hallatják szavukat a kárpátaljai magyarokért és építik a közösségünket.

A felújítást megörökítő tábla ünnepélyes leleplezése után a gyerekek rövid műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

ve/rv