ENSZ: Ukrajnában a választások előtt nőtt a szabadságjogokra gyakorolt nyomás

2019. március 14., 09:34

A civil társadalom elleni támadások Ukrajnában „a megfélemlítés légkörét teremtették meg” – derül ki az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) jelentéséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet a DW nyomán.

A jelentésből kitűnik, hogy a 2018 elejétől 2019. február 15-ig tartó vizsgálati időszakban a főbiztosság képviselői az alapvető szabadságjogok megsértésének 164 esetét dokumentálták az Ukrajna által ellenőrzött területeken. A civil társadalom képviselői ellen irányuló támadások és fenyegetések számának növekedését tapasztalták. Ilyen esetek voltak például Katerina Handzjuk meggyilkolása, a NewsOne újságírói és a Vaszil Muravitszkij újságíró ügyvédei elleni támadások.

„Ezek a támadások a megfélemlítés légkörét teremtették meg, amely befolyásolja az emberek azon képességét és készségét, hogy nyíltan megvitassák a társadalmilag fontos kérdéseket, mindenekelőtt, hogy kifejezzék a politikával való egyet nem értésüket, vagy a politikával kapcsolatos félelmeiket” – mutat rá a jelentés.

Ezenkívül dokumentáltak legalább 34 olyan jogsértést, amelyek közvetlenül köthetők szélsőjobboldali csoportokhoz.

„Az ilyen támadások döntő többségét nem vizsgálják ki, ráadásul a bűnüldöző szervek nemegyszer maguk is zaklatást követnek el, mint például a Hrisztina Berdinszki és Natalka Szedlecka újságírók személyes adataihoz való hozzáférés esetében” – idézi az ENSZ-jelentést a DW.

Emellett az OHCHR szerint az autokefália megszerzése az Ukrán Pravoszláv Egyház (PCU) által fokozta a feszültséget a vallási közösségek között. A jelentésben tíz olyan esetről történik említés, amelyekben papokat, elsősorban a moszkvai patriarchátushoz tartozó Ukrán Pravoszláv Egyház (UPC) tagjait fenyegették meg vagy próbálták megfélemlíteni. A vallási vezetőkre gyakorolt nyomás forrásaként szélsőjobboldali csoportokat és az Ukrán Biztonsági Szolgálatot nevezték meg.

Ugyanakkor az OHCHR egy másik jelentéséből kitűnik, hogy az elmúlt három hónapban az emberi jogok sérüléséért a Donyec-medence Kijev által nem ellenőrzött területein és a Krímben az esetek döntő többségében a helyi hatóságok a felelősek. A megszállt területekhez való korlátozott hozzáférés ellenére az emberi jogi monitoring misszió 189 jogsértést rögzített a november és február közötti időszakban.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)