Felmérés: Nőtt Zelenszkij előnye

2019. március 15., 10:17

Továbbra is Volodimir Zelenszkij vezeti az elnökjelöltek rangsorát, a komikust a szavazók 27,7%-a támogatja azok körében, akik bizonyosan elmennek szavazni, s eldöntötték, hogy kire adják a voksukat –jelentette az Ukrajinszka Pravda a Szocisz Társadalmi és Marketing Kutatási Központ március 5–10. között készült felmérését ismertetve.

A második helyen a Szocisznál Petro Porosenko hivatalban lévő elnök áll, akit a megkérdezettek 19,6%-a kész támogatni. A harmadik Julija Timosenko, a Haza (Батьківщинa) párt vezetője 14,8%-kal.

A felmérésből megtudhatjuk, hogy a negyedik Jurij Bojkóra a válaszadók 9,6%-a szavazna, őt Anataolij Hricenko követi 8,2%-kal, míg Oleh Ljasko támogatottsága 4,8%. A további sorrend: Ihor Szmesko 3,4%, Olekszandr Vilkul 2,8%, Ruszlan Kosulinszkij 2,3%, Jevhenyij Murajev 1,9%, Olekszandr Sevcsenko 1,6%, Jurij Timosenko 1,2%. A többi jelölt támogatottsága nem éri el az 1%-ot.

A válaszadóktól azt is megkérdezték, hogy szerintük ki lesz Ukrajna következő elnöke. A legtöbben (23,9%) Porosenko győzelmét valószínűsítették, míg 19,3% Zelenszkij, 13,2% pedig Julija Timosenko győzelmét tartotta valószínűbbnek.

A felmérés készítői rámutatnak, hogy a többi jelölt választási győzelmét igen valószínűtlennek tartják a megkérdezettek, egyikük győzelmi esélyei sem haladják meg a 3%-ot az emberek véleményéből kiindulva. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a kutatásban résztvevők egynegyede (24%) nem tudott válaszolni a kérdésre.

Az Ukrajinszka Pravda megjegyzi, hogy a Szociszt Ihor Hrinyiv, „az elnök polittechnológusa kurírozza”.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)