Ünnepi flashmob Beregszászban a '48-as hősök tiszteletére

2019. március 15., 17:28

Március 15-én rendhagyó programmal indult Kárpátalján az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire való emlékezés. Az M5 magyarországi köztévé szervezésében a határon túli régiókból Kárpát-medencei flashmobbal tisztelegtek a hősök előtt.

A Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes tagjai csatlakozva a kezdeményezéshez viseletben, kokárdákkal a mellkasukon néptáncos flashmobbal indították a kárpátaljai ünnepségi sorozatot a reggeli órákban a város Kossuth terén.

A táncosok igazi márciusi ifjakként tűntek fel a főtéren, akik nagydobronyi táncokat mutattak be. A lendületes táncot énekkel és a közönség bevonásával tették még hangulatosabbá.

A flashmob kapcsán Váradi Enikő, az együttes művészeti vezetője elmondta: Felemelő érzés egy olyan jeles napon azokra emlékezve táncolni, akiknek köszönhetjük azt, hogy a mai napon is magyarul beszélve, megélhetjük kultúránkat itt, Beregszászban is. Ez a mai flashmob túl azon, hogy megmozdul minden egyes határon túli régió, és nemzeti egységbe kovácsolódva együtt lélegzünk, emlékezünk hőseinkre, azért is fontos, mert ma itt, Beregszászban szabadon - mint ahogy 1948-ban is az ifjak – kivonultunk a Kossuth térre és bemutattuk a magyar népi kultúrát. Bízunk benne, hogy ez a jövőben sem fog változni, és ahogy az elmúlt harminc évben, úgy ezután is a kárpátaljai magyarság együtt lélegezve nemzettársaival szabadon tud emlékezni, ünnepelni, megélni ősei földjén nyelvét és kultúráját.

A közmédia által szervezett Kárpát-medencei megmozdulás által március 15-én minden határon túli régióból flashmobbal jelentkezve indították a forradalom hőseire való emlékezést.

ke