Hűségért plakettel tüntették ki a KMKSZ-t

70. születésnapját ünnepelte a Csemadok

2019. március 20., 10:31 , 947. szám

Március 9-én 70. születésnapját ünnepelte Érsekújváron a Csemadok, a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú társadalmi-kulturális szervezete. 1949. március 5-én alakult meg Pozsonyban a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete néven. Bár az eredeti név rövidítéséből származó Csemadok nevet a folyamatosság megőrzése érdekében megtartotta a szervezet, jelenleg Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség a hivatalos neve. A Csemadok széles körű, a kultúra és a közélet szinte minden területére kiterjedő tevékenységet folytat.

Az Érsekújvári Művelődési Központban tartott jubileumi eseményen a Csemadok tagjain kívül, a felvidéki magyarság politikai és civil érdekképviseletének, valamint számos külhoni magyar szervezetnek a képviselői is részt vettek, a KMKSZ-t Molnár László kulturális titkár képviselte.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke ünnepi beszédében felidézte a szervezet történetének legfontosabb pillanatait, rámutatva: a Cse­madok sokszor meghatározó szerepet töltött be a felvidéki magyarság önazonosságának megőrzésében, és így a felvidéki magyarság megmaradásában.

Gazdag múltja mellett az ötvenezer tagot számláló Csemadoknak fontos szerepe van abban a közös jövőépítésben is, amely a felvidéki magyarságra vár – jelentette ki Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kulturális államtitkára.

A jubileumi ünnepi műsor keretében számos elismerést adtak át, többek között Hűségért emlékplakettel ismerték el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség tevékenységét, amelyet Bárdos Gyula elnök és Köteles László alelnök adtak át Molnár Lászlónak, a KMKSZ kulturális titkárának.

Molnár László az emlékplakett átvételét követően mondott beszédében rámutatott, hogy a Csemadok és a KMKSZ sokban hasonlít egymásra, hangsúlyozta: „Úgy gondolom, hogy mindkét szervezet hisz abban, amit valamikor Mórusz Tamás megírt, miszerint »A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása«. Kívánom, hogy tudjuk ezt a lángot továbbadni, és 40 év múlva, amikor a KMKSZ lesz 70 éves, a Csemadok pedig 110, legalább ilyen, vagy talán egy picit jobb hangulatban tudjuk ünnepelni szervezeteink fennállását.”

dózsa