Ungváron tanácskoztak az ukrajnai nemzeti kisebbségek képviselői Julija Timosenkóval

2019. március 26., 18:58 , 948. szám

A Nemzeti Kisebbségek Összukrajnai Fórumára került sor március 26-án Ungváron. Az Ukrajnai Nemzetiségi Közösségek Tanácsa Julija Timosenko elnökjelölt részvételével ülésezett és egyeztetett a megyeszékhelyen. Az ülésen jelen volt Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese.

A tanácskozást követően Barta József elmondta, hogy a fórum által az ország más régióiban élő nemzeti kisebbségek képviselőivel való találkozás mellett lehetőség adódott beszámolni a kárpátaljai magyarság problémáiról is. Elsősorban azokról a jogszűkítésekről és jogszűkítési próbálkozásokról, amelyek az elmúlt időszakban az oktatás és nyelvhasználat terén tapasztalhatók: a 2017. szeptember 5-én elfogadott oktatási törvénybe foglalt anyanyelvi oktatás szűkítése, valamint a 2018. október 4-én első olvasatban elfogadott nyelvtörvény, amely jelentősen szűkíti a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogait, így a magyar nyelv közszférában való használatának lehetőségeit is. „Mi ezeket a jogszűkítéseket ellenezzük és tiltakozunk ellenük, s ennek kifejezésére ezen a fórumon is lehetőség nyílt azokkal a további problémákkal foglalkozni, amelyek minket, kárpátaljai nemzeti kisebbséget érintenek” – fogalmazott Barta József.

A KMKSZ alelnöke reményét fejezte ki, hogy az elnökválasztást követően egy olyan vezetője lesz az országnak, aki a nemzeti kisebbségek érdekeit szem előtt tartva fogja gyakorolni tisztségét.

A felek egyetértettek abban, hogy az ország stabilitásának és fejlődésének érdekében rendezni és biztosítani kell az Ukrajnában élő kisebbségek alkotmányos jogait. A kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet vezetője kijelentette: fogadnak és meghallgatnak minden elnökjelöltet, valamint részt vesznek minden olyan fórumon, ahol az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek helyzetéről egyeztetnek, hivatalosan azonban egyik jelöltet sem támogatják az elnökválasztás első fordulójában.

I.A./Cs.A.