Kárpátalján mutatkozott be a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztősége

2019. március 27., 08:14 , 948. szám

Az Irodalmi Kilátó soron következő eseményén a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztősége mutatkozott be vidékünkön. A március 21-én megrendezett programon a jelenlévők megismerkedhettek a folyóirat múltjával, eszmeiségével, s azzal is, hogy a nagy írók és költők mellett kiemelten fontos a szerkesztőség számára, hogy a fiatalok, a pályakezdők is lehetőséget kapjanak.

Beke Mihály András, beregszászi első beosztott magyar konzul köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy a találkozó éppen a költészet világnapján került megrendezésre, amely remek alkalom arra, hogy olyan jeles vendégeket ismerjen meg a kárpátaljai közönség, mint a Székelyföld szerkesztőségének.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul felszólalásában kiemelte: a rendezvény célja, hogy minél többen megismerjék Kárpátalján is a Székelyföld folyóiratot. A lap komoly kiadói tevékenységet folytat, így sok értékes könyvvel ismerkedhet meg a kárpátaljai közönség is. Egy-egy ilyen találkozó egy általános helyzetképet is felvázol, s az erdélyi sok esetben rokon a kárpátaljai magyarral. Az irodalom nemcsak egy művészeti ág, hanem mindazoknak a kivezető utaknak a keresése, amelyek korunk társadalompolitikai problematikáira a választ próbálják megtalálni – mondta el Szilágyi Mátyás.

A Székelyföld szerkesztőségéből Fekete Vince főszerkesztő-helyettes, Lövétei Lázár László és Molnár Vilmos szerkesztők látogattak el a kárpátaljai bemutatkozóra. A beszélgetés alkalmával a székelyekről alkotott sztereotípiákról, az erdélyi irodalmi életről, a folyóirat munkájáról esett szó.

A folyóiratot 1997-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az erdélyi irodalmi és kulturális életnek igényes megjelenési felületet biztosítsanak. A kiadvány nemcsak Erdélyben népszerű, de a magyar diaszpórában és a Kárpát-medence más területein is. A havonta megjelenő folyóirat, prózai és lírai alkotások mellett recenziót, publicisztikát és kritikai írásokat is tartalmaz.

A beszélgetés során Fekete Vince az Advent, Lövétei Lázár László a Kötet című versét, Molnár Vilmos pedig Kőrösi Csoma Sándor hibázik című prózáját olvasta fel a nagyérdemű előtt.

Az esemény Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság és a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet közös szervezésében valósult meg.

ve