Mit ígérnek a kisebbségeknek a népszerűbb elnökjelöltek?

2019. március 27., 18:12 , 948. szám
Volodimir Zelenszkij Hivatalos választási programjában nem említi a nemzetiségek/kisebbségek kérdését, a nyelvhasználat és a kettős állampolgárság kérdését szintén elkerülte. Néhány, közösségi oldalakon közzétett videoüzenetében tesz ígéretet arra, hogy elnökké választása esetén senkit nem érhet megkülönböztetés nemzetisége, vallása vagy faji hovatartozása miatt, valamint szabad nyelvhasználatra vonatkozó jogokat ígér.
Petro Porosenko Hivatalos választási programjában nem említi a nemzetiségek/kisebbségek kérdését. A nyelvhasználat területén az ukrán nyelv megerősítését tekinti legfontosabb elnöki feladatának. A kettős állampolgárság kérdését nem említi.
Julija Timosenko Hivatalos választási programjában nem említi a nemzetiségek/kisebbségek kérdését, a nyelvhasználat kérdésében inkább az ukrán nyelv megerősítése mellett áll ki, a kettős állampolgárság kérdésében nem ígér semmit. 
Jurij Bojko Hivatalos választási programjában kitér a nemzetiségek/kisebbségek kérdésére. „Soknemzetiségű államban élünk, és ezen az alapon kell egységes politikai nemzetet alkotnunk, amelyben minden nép egyenlő jogokkal, egyenlő feltételekkel rendelkezik a fejlődéshez – bárminemű korlátozás és tilalom nélkül, lélekszámtól és lakóhelytől függetlenül. Az állam számára elsőbbséget kell élveznie, hogy polgárai számára egyenlő feltételeket és jogokat biztosítson.” „Visszaadjuk a polgárok jogát, hogy az anyanyelvükön tanuljanak”– írja programjában.
Anatolij Hricenko Hivatalos választási programjában kitér a nemzetiségek/kisebbségek kérdésére: „Nem lesz faji, nyelvi, vallási, nemi vagy egyéb jegyeken alapuló megkülönböztetés – védelemben részesülnek az állampolgárok jogai és szabadságai, függetlenül attól, hogy az elnökre vagy egy másik jelöltre szavaztak-e” – írja programjában.
Oleh Ljasko Hivatalos választási programjában nem említi a nemzetiségek/kisebbségek kérdését, a nyelvhasználat kérdésében inkább az ukrán nyelv megerősítése mellett áll ki, a kettős állampolgárság kérdésében nem ígér semmit. 
Olekszandr Vilkul Hivatalos választási programjában részletesen kitér a nemzetiségek/kisebbségek kérdésére. Azt ígéri például, hogy a megyei tanácsok az államnyelv, az ukrán mellett „második hivatalos nyelvet” vezethetnének be. „Regionális autonómia a humanitárius, a kulturális és a nyelvpolitikában” – fogalmaz.