Ne feledjék átállítani az órákat!

2019. március 30., 09:47

Ukrajnában hagyományosan március utolsó hétvégéjén térünk át a nyári időszámításra, ami ezúttal egybeesik az elnökválasztás napjával. 

Az óramutatókat március 31-én hajnali 2 órakor kell majd előrehúzni egy órával. Míg az okos telefonok és számítógépek ezt a feladatot maguk is elvégzik, a mechanikus órák és a szervezetünk átállításáról magunknak kell gondoskodnunk.

A 122. ua összeállítása szerint első alkalommal Németország és szövetségesei, köztük az Osztrák–Magyar Monarchia alkalmazták az óraátállítást 1916-ban, az első világháború idején a szénnel való takarékoskodás érdekében. Később más európai országok is átvették ezt a gyakorlatot. Az intézkedés fő célja azóta is az energiával való takarékosság, illetve a nap világos óráinak jobb kihasználása.

Az utóbbi években néhány ország lemondott az óraátállítás gyakorlatáról. Ma valamivel több mint hatvan államban élnek vele, s hamarosan ez a szám is drasztikusan csökkenni fog, hiszen az Európai Parlament nemrég megszavazta, hogy 2021-től eltörlik az óraátállítást. Valószínű, hogy Ukrajna követni fogja az európai gyakorlatot. Arról minden ország önállóan dönt majd, hogy melyik időzónához kíván tartozni, azaz a téli időszámítást tartja meg vagy a nyárit. 

Az index.hu rámutat, elvileg az alvásunk és az általános közérzetünk szempontjából kritikus, hogy az óránk hogyan igazodik a napálláshoz. Az alváskutatók régóta az óraátállítás ellen vannak, mert az ébredési és elalvási idők évenként kétszeri drasztikus módosítása teljesen megzavarja a szervezetünket, amely a napsütés természetes változásaihoz próbál igazodni.

(112.ua/index.hu/Kárpátalja)