A nemzetközi megfigyelők szerint rendben zajlott az első forduló

2019. április 1., 19:00

Az EBESZ választási megfigyelői missziója egészében véve kedvezően értékelte az ukrán elnökválasztás első fordulóját – jelentette ki Ilkka Kanerva, a rövid távú megfigyelői küldöttség koordinátora hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A megfigyelő kiemelte, hogy a sok jelöltnek köszönhetően nagy volt a választék és megfelelő verseny alakult ki a választáson, és viszonylag magas volt a részvétel.

Mart van de Ven, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megfigyelői küldöttségének vezetője kijevi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a vasárnapi első forduló nyugalomban és jól szervezetten zajlott le, a választók korlátozások nélkül fejezhették ki akaratukat. Megemlítette ugyanakkor, hogy túl nagy számban voltak az úgynevezett technikai jelöltek, akik ráadásul más jelöltek mellett agitáltak, felhasználva erre televíziós műsoridőt és állami forrásokat. Márpedig a műsoridőt és a forrásokat éppen azért osztották el egyenlő arányban a jelöltek között, hogy mindannyiuknak egyforma esélyeket biztosítsanak a választáson – emlékeztetett a misszióvezető.

Közben a Központi Választási Bizottság (CVK) a szavazatoknak már több mint a 90 százalékát dolgozta fel. Ez alapján továbbra is Volodimir Zelenszkij áll az élen a voksok 30,25 százalékával. A második helyen Petro Porosenko hivatalban lévő elnök 15,97, a harmadik helyen pedig Julija Timosenko a Haza (Batykicsina) párt jelöltje 13,37 százalékkal.

(MTI)