Népmese- és kézműves szakmai nap Visken

2019. április 3., 10:16 , 949. szám

A Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége az élőszavas népmesemondás megismertetése és terjesztése céljából népmese- és kézműves szakmai napot szervezett a felső-Tisza-vidéki óvodapedagógusok és alsós tanárok számára Visken. A március 30-án megtartott eseményre a helyi óvodapedagógusok és alsós tanárokon kívül Aknaszlatináról és Husztról is érkeztek résztvevők.

A szervezők a program által szeretnék tudatosítani a helyi pedagógusokban, hogy hogyan hasznosítható a népmese, valamint az élőszavas mesemondás a különböző gyermekcsoportokban az óvodai és iskolai foglalkozások során. A program három alkalomból áll, mely havonta egyszer különböző szakelőadók és kézművesmesterek által gyakorlati és elméleti foglalkozások során avatja be a pedagógusokat az élőszavas népmesemondásba.

Első alkalommal Szabad Boglárka népmesemondó, a Hagyományok Háza (HH) népmese-szakelőadója tartott a résztvevők számára gyakorlati és elméleti foglalkozásokat. A szakelőadó szerint nagyon fontos, hogy az élőszavas mesemondás újra visszatérjen a köztudatba. „A hagyományos közösségekben az emberek többek között élőszavas mesemondással, népmesékkel szórakoztatták egymást a téli és az őszi munkaalkalmak során. Mi is arra törekszünk a Hagyományok Házában, hogy az élőszavas mesemondást visszavigyük napjaink embereihez is, és ne csak a gyerekekhez, hanem a felnőttekhez is” – mondta a szakelőadó.

A szakmai nap keretében olyan kézműves-technikákat mutattak be, amelyeket a pedagógusok a gyakorlatban is alkalmazni tudnak, valamint az élőszavas mesemondás gyakorlatban való átültetésébe is belekóstolhattak a résztvevők. A kézműves-foglalkozásokat a Budapestről érkezett Csíki Lóránt és Csíki Virág, a Hagyományok Háza kézművesei tartották, akik a kötélfonás és különböző fonaltechnikák rejtelmeibe avatták be a pedagógusokat.

Tudósi Tímea, a viski Mustármag Óvoda vezetője kérdésünkre elmondta: „Háromgyermekes anyukaként nagyon fontosnak tartom azt, hogy az élőmese-kapcsolat meglegyen a gyerek és a felnőtt között. Hiszen akár a kézműves-foglalkozások, akár az élőszavas mesemondás által rengeteg olyan mozdulat, hang, mimika adódik át a gyermek felé, amelyek fejlesztik – főleg óvodáskorban – a finommotorikus képességeit”.

A program áprilisban és májusban is folytatódik, április 13-án dr. Agócs Gergely néprajzkutató, népmesemondó, a HH szakelőadója tart foglalkozásokat, míg május 11-én dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, népmesemondó várja a tanulni vágyókat.

Váradi Enikő