EBESZ: 16 ember halt meg a télen sorban állás közben a Donyec-medencében

2019. április 5., 16:20

A tél kezdete óta 16 személy halt természetes halált a Donyec-medencei demarkációs vonalon való átkelés közben – közölte Ertugrul Apakan, az EBESZ különleges Ukrajnai Megfigyelő Missziójának vezetője, akit a korrespondent.net idéz a szervezet weboldala nyomán.

Apakan hangsúlyozta, a régió civil lakossága „máig túl magas árat kénytelen fizetni”.

„Ebben az évben az aknákkal és lőszerekkel kapcsolatos incidensek, valamint a tűzszünetsértések, amelyeknek a száma állandóan ingadozik, már 20 békés lakos életét követelték. Ezenkívül a tél kezdete óta a demarkációs vonal átszelése közben természetes okokból 16, döntően idős ember halt meg” – olvasható a közleményben.

Apakan rámutatott, hogy Ukrajna keleti részén a helyzet bizonytalan. Egyben a tűzszünet teljes betartására, valamint a nehézfegyverzet visszavonására szólított fel.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy márciusban Berezove-2 és Majorszke átkelőhelyeken két ember halt meg, miközben arra várt, hogy átléphessen az Ukrajna által ellenőrzött területre. Az Egyesített Erők Műveletének vezérkaránál úgy vélik, hogy az ilyen esetek azért fordulhatnak elő, mert a szeparatisták szándékosan hosszú sorokat alakítanak ki az átkelőhelyeken és ellenőrzőpontokon.

(korrespondent.net/Kárpátalja)