A világon milliók halnak meg az egészségtelen táplálkozástól – Ukrajna az első tízben

2019. április 7., 11:45

A világon minden ötödik ember halálát a helytelen táplálkozás kiváltotta egészségügyi problémák okozzák – derül ki a The Lancet orvosi folyóirat weboldalán közölt tanulmányból, amely az 1990 és 2017 közötti időszakot fogja át. Ukrajna az első 10 olyan ország közé tartozik, ahol a legmagasabb a halálozási kockázat az egészségtelen táplálkozás miatt – írja a DW nyomán a tanulmányt ismertető UNIAN hírügynökség.

A kutatók szerint a helytelen diéta több halálesetet okoz világszerte, mint bármely más kockázati tényező, beleértve a dohányzást is. A helytelen táplálkozással összefüggő legelterjedtebb halálokok a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek következtében közel 11 millió ember hal meg évente. Márpedig a súlyfelesleg vagy kiváltója ezeknek a megbetegedéseknek, vagy súlyosbítja a lefolyásukat.

A helytelen táplálkozás kiváltotta halálozás kockázata Üzbegisztánban a legmagasabb a világon, amelyet Afganisztán, a Marshall-szigetek és PápuaÚj-Guinea követ. Az élmezőnyhöz tartozó Ukrajna a nyolcadik helyet foglalja el Türkmenisztánt és Azerbajdzsánt követően. A rangsort Izrael zárja, ahol a helytelen táplálkozás kiváltotta halál kockázata tízszer kisebb, mint Üzbegisztánban. A 195 országot értékelő rangsorban Nagy-Britannia a 23., az Egyesült Államok a 43., India a 118., Kína pedig a 140.

(unian.ua/Kárpátalja)