Herascsenk szerint az elnök nyomást gyakorol a megyei kormányzókra

2019. április 9., 08:49

Petro Porosenko fel akarja menteni tisztségéből több megyei állami adminisztráció vezetőjét, mivel nem elégedett a szavazás eredményével az elnökválasztás első fordulójában. Egyúttal így szeretné megfélemlíteni őket a második forduló előtt – jelentette ki Anton Herascsenko parlamenti képviselő, a Belügyminisztérium kollégiumának tagja, akit az obozrevatel.com idéz Makszim Sztepanov Odessza megyei kormányzó leváltása kapcsán.

„Az első forduló eredményeinek kihirdetése után az elnök csapata látta, hogy az eredmények a déli és a keleti megyékben egyszerűen borzasztóak az elnök számára. Némelyik megyében 6-7%-ot kapott. Információim szerint az elnöki adminisztráció felajánlotta egyes kormányzóknak, hogy önként nyújtsák be a lemondásukat, ha a megye területén az elnök kevés szavazatot kapott. Úgy vélem, helyesen cselekednek azok a kormányzók, akik most nem hajlandók lemondani” – jelentette ki a képviselő a politeka.netnek adott interjújában.

Korábban az elnök felmentette Makszim Sztepanov Odessza megyei kormányzót, ám az közölte, hogy nem szándékozik távozni tisztéből, sőt törvénytelennek nevezte a felmentésére vonatkozó elnöki rendeletet. Mint rámutatott, a jogszabályok értelmében az államfő a megyei állami adminisztrációk vezetőit a miniszteri kabinet előterjesztése alapján nevezheti ki és bocsáthatja el.

Az Ukrinform.ua úgy tudja, a Sztepanov elbocsátására vonatkozó kormány-előterjesztés már megszületett, de csak szerdán nyújtja be azt a miniszteri kabinet.

(obozrevatel.com/Kárpátalja)