Egyre gyakoribbak Ukrajnában a daganatos megbetegedések

2019. április 13., 15:58

Ukrajnában évente 140 ezer új onkológiai megbetegedést regisztrálnak – írja összeállításában az obozrevatel.com.

Az országban összességében több mint egymilliónyian szenvednek daganatos megbetegedésekben. Minden hatodik nő és minden negyedik férfi veszélyeztetett – állítja a portál a TSZN nyomán.

Mint írják, az ukránok leginkább a magas gyógyszerárak miatt félnek a ráktól. Korábban Volodimir Hrojszman miniszterelnök felvetette az onkológiai betegek állami biztosítását, ezt azonban csak a világ leggazdagabb országai engedhetik meg maguknak. Vlagyiszlav Barhman, aki sebész az Egyesült Államok egyik egyetemi klinikáján, elmesélte, hogy családja biztosítása ott havi 800 dollárba kerül.

Az Egészségügyi Minisztériumban közölték, hogy nem tudják meggyógyítani valamennyi beteget az állam költségén, viszont jövőre bevezetnek egy olyan alapcsomagot, amelyben szerepelni fognak a legelterjedtebb daganatos megbetegedések. Azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy mindez mennyibe fog kerülni.

A daganatok mielőbbi kiszűrése érdekében ingyenessé tennének a kockázati csoportokhoz tartozók számára több mint húszféle vizsgálatot. A családorvosokat július 1-jétől szándékoznak kötelezni ezeknek a vizsgálatoknak az előírására.

(obozrevatel.com/Kárpátalja)