Provokatív választási plakátok jelentek meg országszerte

2019. április 15., 09:16

Vasárnap az ország több városában Porosenko kampányanyagainak stílusában készült óriásplakátok jelentek meg „Vége” felirattal – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Facebook közösségi oldalon olvasható felhasználói bejegyzések alapján.

Felfedezték a plakátokat Kijev mellett Dnyipróban, Cserkassziban, Harkivban és Odesszában is.

A portál megkeresésére Jaroszlav Trakalo, a nemzeti rendőrség szóvivője közölte, hogy a plakátok szabálysértő módon lettek kihelyezve, mivel nem tartalmazzák az előállítójukra, a példányszámra, a kiadásért felelős személyre és a megrendelőre vonatkozó, kötelezően feltüntetendő információkat. A szóvivő jelezte, a jogszabályok megsértésével készült kampányanyagok kihelyezői ellen közigazgatási eljárás indul, a szabálysértésért bírságot szabnak ki, a kommunális szolgálatok pedig eltávolítják az óriásplakátokat.

Az elnöki adminisztráció részéről kijelentették, hogy nincs közük a plakátokhoz. Hangsúlyozták, hogy a Putyint ábrázoló plakátok esete óta rendkívül óvatosak ezekben a kérdésekben.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az elnökválasztás első fordulója után Porosenko kampánystábja olyan plakátokat és egyéb kampányanyagot terjesztett, amelyek azt sugallják, hogy a második fordulóban a szavazóknak a hivatalban lévő ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő között kell választaniuk. Jurij Birjukov, az ukrán elnök tanácsadója kijelentette, hogy Putyin megjelenése az óriásplakátokon üzenet azoknak, akik az első fordulóban más jelöltekre szavaztak. Az államfő kampánystábja elismerte, hogy nem kérték az orosz elnök hozzájárulását a róla készült felvétel felhasználásához, mivel ő „törvényen kívüli”. Később Porosenko csapata Galkint és Zelenszkijt ábrázoló óriásplakátokat is bemutatott, ugyanakkor kénytelenek voltak elismerni, hogy nem tekintik a hivatalban lévő elnök ellenfelét, Volodimir Zelenszkijt Putyin ügynökének.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)