Az Európai Néppárt ítélje el Kelemen Hunor Ukrajnából történő kitiltását

Bocskor Andrea sajtóközleménye

2019. április 17., 18:11

Bocskor Andrea kárpátaljai politikus kezdeményezésére levélben fordultak az Európai Néppárt elnökéhez, Joseph Daulhoz, hogy ítélje el Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének Ukrajnából történő kitiltását. A levél aláírói között szerepelnek a külhoni magyar közösségeket képviselő EP-képviselők, Csáky Pál, Deli Andor, Sógor Csaba, Tőkés László, Winkler Gyula és a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György.

Az ukrán hatóságok április 6-án megtagadták Kelemen Hunor belépését az országba, aki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 30. jubileumi közgyűlésére tartott. A román diplomata útlevéllel közlekedő politikust utólag informálták, hogy 2020-ig nem léphet be Ukrajna területére, ennek okát azonban nem ismertették.

„Az Ukrán Határrendészet ilyen jogsértő intézkedése az Európai Néppárt magyar politikusával szemben elfogadhatatlan, ellentétes az európai értékekkel, a demokráciával” – áll a Josheph Daulnak küldött levélben.

A képviselők felszólították az Európai Néppárt elnökét, hogy ítélje el az esetet és tegyen konkrét lépéseket, hogy az ukrán hatóságok hagyjanak fel a magyar nemzetiségű polgárok, politikusok vegzálásával, és ne akadályozzák a magyarok közötti kapcsolattartást.

„Támogatni szeretnénk Ukrajna európai útját, és szeretnénk, hogy végre valós pozitív változások történjenek a demokrácia és a nemzeti kisebbségek jogait illetően” – zárták levelüket az Európai Parlament magyar képviselői.

Strasbourg, 2019. április 17.