Bocsánatot kért a szerb államfő a magyaroktól a gyűlöletbeszéd miatt

2019. április 17., 09:22 , 951. szám

Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap a Szerbiában élő magyaroktól az előző napi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.

„Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé” – mondta Vucic újságíróknak, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést. Szavait idézték a szerbiai hírportálok.

Vucic arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma (SZS) nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. Arról beszélt, hogy évente 35 ezer fővel csökken Szerbia lakossága, és a szerbiai társadalom a „legöregebb” Európában. „Mert ő (Vucic) elüldözi a fiatalokat, és szíriaiakat és magyarokat hoz be” – hangoztatta Trifunovic.

Az RTS szerbiai közszolgálati televízió megszólaltatta vasárnap Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét. A politikus azt mondta, hogy megdöbbentette Trifunovic kijelentése. Mint mondta: nem tudja, hogy sovinizmus, idegengyűlölet vagy ostobaság áll-e Trufinovic megnyilvánulása mögött, de ezzel megmutatta az igazi arcát. Pásztor úgy fogalmazott, hogy Trifunovic nem tudja megsérteni, megalázni, sem pedig megbélyegezni a vajdasági magyar közösséget, és nála „izmosabb politikusok is próbálkoztak ezzel az előző korszakban, de nem sikerült, és neki (Trifunovicnak) politikai kiskakasként sem fog sikerülni”.

Azt üzente Trifunovicnak – és azoknak, akik annyira ismerik a történelmet, mint ő –, hogy a magyarok 1100 éve érkeztek a térségbe, és ott maradnak, „hűen a hagyományaikhoz, a szomszédaikhoz, és emberhez méltó jövőt akarnak építeni”.

(MTI/Kárpátalja)