A mindennapi valóságunk filmvásznon

Este hívlak Szalókán

2019. április 17., 12:45 , 951. szám

A Kárpátaljai Magyar Filmgyártásért Alapítvány (KMFA) közreműködésében létrehozott Este hívlak című játékfilmet az Ungvári járásban először a Szalókai Kultúrházban vetítették a KMKSZ által szervezett bemutatósorozat keretében. A nézőteret teljesen megtöltő közönség soraiban a szalókaiak mellett a környező településekről, Eszenyből, Tiszaújfaluból, Tiszaásványból is sokan jöttek. A körülbelül másfél órás film végén a bemutatón jelen lévő alkotók, Bunda Rita forgatókönyvíró, rendező, valamint férje, Bunda Szabolcs operatőr, hangmérnök beszélt a közönségnek az első kárpátaljai játékfilm létrejöttének kulisszatitkairól, a moderátorként közreműködő kollégánk, Badó Zsolt kérdéseire válaszolva. Majd egy kis bakiparádén is derülhetett a közönség, ami bizonyította, hogy a profi színészek is tudnak hibázni.

Az Este hívlak című filmben a napjainkban Kárpátalján egyre több családot érintő külföldi munkavállalás árnyoldalait igyekeztek bemutatni. A játékfilmben a beregszászi színház ismert színművészeit láthatjuk, főszerepben Orosz Ibolyát és Ferenci Attilát. Meglepően jó alakítást nyújtanak a filmben a gyermekszereplők, például a főszereplő házaspár gyermekeit alakító Melnyicsuk Emília és Ferenci Ádám, akik a valóságban is a főszerepet játszó színészek gyermekei.

Az Este hívlak című film a Kárpátalján élő Takács család életén keresztül mutatja be a bennünket körülvevő mindennapi valóságot, a lehetetlen körülményeket, azt az Ukrajnában tapasztalható gazdasági helyzetet, amely közepette fokozatosan ellehetetlenülnek a gyermekeket nevelő fiatal családok. Egy napon az apa egy addigiaknál többszörösen nagyobb fizetést kínáló külföldi álláshirdetésre talál, s eldönti: jelentkezik a munkára. Az otthontól távol végzett munka elszakítja családjától, amely nagy megpróbáltatások elé állítja a feleséget, a gyerekeket és a férjet is. A film érdekessége, hogy a nézőtéren ülők közül nagyon sokan a saját családjuk, mindennapi életük dilemmáit és nehézségeit láthatták a filmben feldolgozva. Mindannyian tudjuk, hogy a jó megoldás az, ha együtt van a család. De akkor hogyan tudjuk előteremteni az élethez elengedhetetlenül szükséges anyagiakat? Sajnos, egyre kevesebb családapa tudja a minden tekintetben legjobb megoldást megtalálni. Az ezzel kapcsolatos dilemmák végiggondolásában segít a film, amely nagy tapsot kapott Szalókán, és sokakat el is gondolkodtatott.

Bunda Rita elárulta, hogy már készül egy újabb filmjük, amelyet nagy érdeklődéssel várunk.

dózsa