Sikerült megalakítani a szavazókörzeti választási bizottságokat

2019. április 17., 12:09

A Központi Választási Bizottság (CVK) bejelentette, hogy befejeződött a szavazókörzeti választási bizottságok feltöltése közel 40 választókerületben – jelentette április 16-án este az Ukrajinszka Pravda a CVK sajtószolgálata nyomán.

A CVK adatai szerint az ország területén létrehozott 199 választókerületben 28 808 szavazókörzeti választási bizottságot kellett létrehozni közel 413 ezer ukrán polgár bevonásával. A kedd délutáni állapot szerint 401 464 személy vált a választási bizottságok elnökévé, titkárává és tagjává, ezen belül 195 026 Volodimir Zelenszkij, 147 228 Petro Porosenko, 59 210 pedig a választókerületi elnökök, hajókapitányok, illetve a sarki állomás vezetőjének előterjesztése alapján.

Emlékeztetnek, hogy Az elnökválasztásról című törvény értelmében, ha a jelöltek nem terjesztették elő a megállapított számú jelöltet a szavazókörzeti választási bizottságokba, úgy összetételüket a választókerületi választási bizottságok egészítik ki.

A CVK jelezte, hogy a szavazókörzeti választási bizottságok kialakítása több mint 40 választókerületben okozott problémát a szükségesnél kevesebb bizottsági tag miatt, amivel a választókerületi választási bizottságok többsége a rendelkezésükre álló másfél nap alatt megbirkózott. Rámutattak: az ukrán választások történetében először fordult elő, hogy közel 60 ezer bizottsági tagot a szavazókörzeti választási bizottságokba a választókerületi bizottságoknak kellett bevonniuk. A CVK-nál úgy vélték, a választási bizottságok megalakítása, a közbeszerzések és a szavazók átjelentkezése körül kialakult helyzet miatt szükség volna a választási törvény korszerűsítésére.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, április 15-én a CVK felhívással fordult a közvéleményhez, arra kérve a polgárokat, hogy vegyenek részt a szavazókörzeti választási bizottságok munkájában.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)