Zelenszkijnél „elméletileg” nem zárják ki a parlament feloszlatását

2019. április 26., 14:31

Volodimir Zelenszkijnek, az elnökválasztás győztesének stábja elméletileg az Alkotmánnyal összeegyeztethetőnek tartja a parlament feloszlatását az elnökjelölt beiktatása után – jelentette az Ukrajinszka Pravda Dmitro Razumkovra, a leendő elnök stábjának szóvivőjére hivatkozva.

Razumkovnak az 1+1 tévécsatorna Jog a hatalomhoz (Право на владу) című műsorában tették fel a kérdést, vajon feloszlathatja-e Zelenszkij elnökként a parlamentet.

„Az alkotmányos keretek között, amennyiben erre lehetőség nyílik, úgy elméletileg igen. Különösen az elmúlt napok történéseinek fényében, amikor megpróbálták megnyirbálni a hatásköreit” – jelentette ki.

A szóvivő azt is megerősítette, hogy Zelenszkij nem tervezi az elnöki tisztség megszüntetését.

„Először is, nagyon fontos az ország és az emberek számára egy olyan személy, akit általános választások útján választanak meg. Másodszor, szükségünk van az Alkotmány garantálójára. Egy tényleges garantálóra, aki megvédi az ország polgárainak jogait és szabadságát. Erre a hatalmi vertikum egyensúlya miatt van szükség” – mutatott rá Razumkov.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, Volodimir Zelenszkij április 15-én felrótta a Központi Választási Bizottságnak (CVK), hogy halogatják az elnökválasztás végeredményének kihirdetését. A CVK-nál rámutattak, hogy 10 nap áll rendelkezésükre a végeredmény megállapítására, s az április 25-i helyzet szerint „példa nélküli gyorsasággal” fogadják a választókerületi választási bizottságok jegyzőkönyveit. Ukrajnában április 21-én tartották az elnökválasztás második fordulóját.

Az Alkotmány értelmében az államfőnek jogában áll feloszlatni a Legfelső Tanácsot és előrehozott választásokat írni ki, de csak legkésőbb fél évvel azelőtt, hogy lejárna a parlament megbízatása. Ukrajnában az eredeti elképzelések szerint október 27-én tartják a soron következő parlamenti választásokat. Korábban Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy megfontolja a Legfelső Tanács feloszlatását.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)