Kárpátaljai fellépők a Székesfehérvári Székely Bálon

2019. április 28., 15:22

Negyedszer rendezték meg szombaton este a Székesfehérvári Székely Bált, a Kárpát-medencei magyarság székesfehérvári ünnepét. A 2019-es év a külhoni magyar gyerekek éve: ehhez csatlakozva a jótékonysági rendezvény bevételéből Székelyföldön a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola részesül sport-, illetve oktatást, tanulást segítő eszközökben, valamint Kárpátalján a ráti Szent Mihály Gyermekotthon épületegyüttesének a bővítéséhez, a berendezéséhez szükséges tartós használati tárgyak megvásárlását és az ott élő családokat, gyermekeket segítik. A trianoni békediktátum centenáriumának évében a székesfehérvári végzős, középiskolás diákok autóbuszos kirándulását és belépőjegyét is támogatja a rendezvény a várpalotai Trianon Múzeumba.

A bált Deák Lajosné, a határon túli magyarok ügyével foglalkozó tanácsnok nyitotta meg, tolmácsolva: Székesfehérvár Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy lehetőségeihez mérten anyagilag, illetve a kulturális kapcsolatok erősítése révén is támogassa, fejlessze a határon túli és anyaországi magyar–magyar kapcsolatokat. A fiatalok támogatásáról azt fogalmazta meg, hogy ez is azt a hidat erősíti, amely a magyarság összetartozását szimbolizálja.

A Székely Bál műsorvezetője a Jászai Mari-díjas Kautzky Armand színművész volt. Magyarországi és határon túli fellépők produkcióit láthatta a közönség: Király Dávid székesfehérvári dudazenész műsorával kezdődött a program, majd fellépett a Beregszászi Rezeda Folkműhely néptánccsoportja, amely 14-18 éves fiatalokkal őrzi a magyar hagyományokat. Baráth Eszter, a 2018. évi Fehérvári Versünnep győztese Reményik Sándor Templom és iskola című költeményét adta elő.

A jótékonysági rendezvény házigazdája és ötletgazdája, Juhász László köszöntőjében arról beszélt, hogy a bál idén is azt a célt szolgálja, hogy a határon túl élő magyarok intézményeit támogassák, ahol erre az ösztönzésre nagy szükség van; az idei ünnepet – ahogy az eddigieket – rendkívüli méltóság és felelősség kíséri, fogalmazta meg.

(szekesfehervar.hu/Kárpátalja)