Ukrán miniszterhelyettes: Elsőként a szakadár fegyveresek kapnak orosz állampolgárságot

2019. április 29., 14:09

Az ukrán megszállt területek minisztériumának helyettes vezetője szerint Oroszország már nagyjából három hónapja összeállította a listákat azokról, akiknek az elsők között orosz állampolgárságot készül adni Ukrajnában, közülük is a legelsők a donyecki és a luhanszki „népköztársaságok” úgynevezett első és második katonai hadtestének állományába tartozó fegyveresek lesznek.

Heorhij Tuka hétfőn egy tévéinterjúban úgy fogalmazott, hogy a kelet-ukrajnai megszállt területek orosz útlevelekkel történő ellátásának folyamata már beindult, körülbelül három hónapja összeállították a listákat a várható igénylőkről, és a folyamatot három szakaszra bontották. Elsőként az említett hadtesteknél szolgáló fegyveresek kapnak orosz állampolgárságot, a második szakaszban az orosz vezetéssel kollaboráló helyi tisztségviselők, majd csak ezután jut hozzá a többi igénylő.

„Meg kell érteni, miben rejlik ennek a lépésnek az aljassága. Oroszország saját jogszabályát módosította. Kizárólag saját szuverenitásának keretein belül cselekedett, látszólag nem sértve ezzel semmilyen nemzetközi megállapodást és egyezséget. Az, hogy ez nem felel meg a minszki megállapodások szellemének, politikai értékelés, jogi szempontból viszont nagyon nehéz a konkrét felelősséget megállapítani” – fejtette ki.

Szerinte ezzel a lépéssel Oroszországnak egy a célja: az, hogy a térségben orosz állampolgárok védelmével indokolhasson egy nyílt katonai beavatkozást.

Az ukrán fél szerinte erre csakis politikai választ adhat, amit megtett az államfő és a külügyi tárca politikai nyilatkozatokkal, továbbá azzal, hogy Kijev kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajna partnerei újabb szankciókkal válaszolnak majd az orosz lépésre.

Közben a liga.net ukrán hírportál hétfőn arról számolt be, hogy a szakadár ellenőrzés alatti Luhanszk lakói hajnal óta állnak sorban a helyi hatóság által kiállított, úgynevezett luhanszki népköztársasági útlevélért. A helyiek ugyanis úgy tudják, hogy akinek ilyen van, az könnyebben kap majd orosz útlevelet. A hírportálnak nyilatkozók is megerősítették, hogy információik szerint előbb a fegyveresek, majd a helyi „minisztériumok” alkalmazottai kapják meg az orosz iratot, azután azok, akiknek van luhanszki útlevelük.

A helybeliek elmondása szerint a Moszkva-barát fiatalok akarnak orosz útlevélhez jutni, akik azt tervezik, hogy Oroszországba költöznek. A nyugdíjasoknak viszont nem kell az orosz állampolgárság, mert nem kockáztatják, hogy emiatt elveszítsék ukrán nyugdíjukat. Az orosz nyugdíjalapnál a múlt héten közölték, hogy a Donyec-medenceiek akkor kapnak orosz nyugdíjat, ha átköltöznek Oroszországba, ha pedig maradnak, továbbra is Ukrajnának kell a nyugdíjukat fizetnie.

A liga.net által megkérdezett Ukrajna-párti luhanszkiak úgyszintén kijelentették, hogy nem kérnek az orosz állampolgárságból.

(MTI)