„Új elnök, új esély!”

Nemzetközi konferencia Nyíregyházán

2019. április 30., 20:52

Óvatos optimizmusra ad okot, és esélyt kínál a kétoldalú kapcsolatok újragombolására Volodimir Zelenszkij megválasztása – fogalmazták meg 2019. április 24-én, Nyíregyházán, a Nyíregyházi Egyetem és a Kelet- és Közép-Európai Kutatóközpont (KKEK) által szervezett Ukrajna az elnökválasztás után című nemzetközi konferencia résztvevői: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi főkonzulja és Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora, valamint a KMKSZ képviseletében Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke. A konferencia házigazdája Keskeny Ernő, a KKEK elnöke volt.

Számunkra, kárpátaljai magyarok számára és a magyar–ukrán államközi kapcsolatok javulása szempontjából is reménykeltő elnökválasztási eredmény után megint aggasztó hírek jönnek Kijevből: az elnök jogköreinek javasolt szűkítése és a kisebbségeket az oktatásinál is jobban sújtó nyelvtörvény elfogadása. Mindez gyorsan megkérdőjelezte a Volodimir Zelenszkij megválasztása kapcsán kialakult optimizmust. Ugyanakkor a konferencia előadói bizakodva tekintettek a jövőbe, de óva intettek a csodavárástól, hisz nehéz időszak következik most Ukrajnára, amely egyben esélyt teremthet a pozitív változásokra is.

„A legfőbb bátorság a remény” – kezdte előadását, Illyés Gyulát idézve Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke. Véleménye szerint, Zelenszkij győzelme reményt ad arra, hogy Ukrajna végre új fejlődési pályára álljon, ám gyors eredményt azért ne várjunk. Hangsúlyozta, ha Kárpátalja bizakodik, akkor a magyar államnak is ezt kell tennie, ám „a kormány egyelőre várakozó állásponton van. Zelenszkijre úgy tekint, mint komoly lehetőségre, akivel újra lehet kezdeni a tárgyalásokat, kérdés azonban, hogy mekkora erőt tud maga mögé állítani, s mennyire lesz önálló”. A politikus óva intett a csodavárástól, ám szerinte mindent meg kell tenni a jó kapcsolatok kialakításáért. Ez segíti a kárpátaljai magyarság megmaradását is.

A választások demokratikus voltát emelte ki Ukrajna budapesti nagykövete Ljubov Nepop, hozzátéve azt is, hogy ez a választás azt is megmutatta, hogy a radikális erőknek nincs támogatottságuk. A nagykövet hangsúlyozta, hogy ez jó alap ahhoz, hogy „közösen álljunk ellen az orosz agressziónak, amely az egész nyugati civilizáció ellen irányul”.

Az utóbbi időben lehűlt kétoldalú kapcsolatok ellenére is sikeres közös, határon átnyúló projektekről beszélt Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke és Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is. Seszták kiemelte, tárgyalni kell a nyelvhasználat kérdéséről, de az előrelépéshez megfelelő oktatási program és türelem kell.

„Új elnök, új esély!” – írta le a jelenlegi helyzetet Keskeny Ernő volt kijevi nagykövet, aki szerint Zelenszkij győzelme óvatos optimizmusra ad okot, s esélyt kínál arra, hogy újragomboljuk a kapcsolatokat. Mint fogalmazott, a megválasztott elnöknek egyelőre nincs programja, ennek híján pedig nehéz bármit is mondani, ám tárgyalni kell. A magyar kormány politikáját szerinte is az óvatos optimizmus határozza meg. A nagykövet emlékeztetett arra, hogy Magyarország 1991-ben az elsők között ismerte el a függetlenné vált Ukrajnát, 2014 után pedig üdvözölte és támogatta európai irányválasztását. A törést a kétoldalú kapcsolatokban az oktatási törvény elfogadása okozta, amely nemcsak a kétoldalú szerződéseknek, de az európai politikában elfogadott irányelveknek is ellentmond. „A nyelvtörvénnyel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy annak elfogadása nem segíti Ukrajna európai integrációját.”

A kárpátaljai magyarok bizakodó hangulatát igyekezett érzékeltetni a konferencia résztvevőivel Barta József, a KMKSZ alelnöke. A választás szerinte demokratikusabb volt, mint azt remélték, ám egyelőre nagy kérdés, hogy ez csak elnökváltás, avagy rendszerváltás is volt. A Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke beszélt az ukrán társadalomban eluralkodott kilátástalanságról, a lesújtó gazdasági és szociális helyzetről, s mindarról, ami Zelenszkij elsöprő győzelméhez vezetett. Kárpátalján ráadásul az országos átlagnál is nagyobb arányban (80%) szavaztak az emberek Zelenszkijre, a kárpátaljai magyarok lakta településeken pedig a szavazók 90%-a adta le voksát a megválasztott elnökre, mindezt számottevő kampány nélkül, ami jól mutatja a változások iránti igényt. Barta József ugyanakkor elmondta, hogy egyelőre nagyon keveset tudunk Volodimir Zelenszkij terveiről, hisz kevés konkrét ígérettel nyerte meg a választást. Kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarság kiállt és kiáll meglévő jogainak megőrzése mellett, amelyeket nem mellesleg a közösség számára biztosít a nemzetközi jog is, és megfelelnek az európai normáknak is. A helyzet abszurd voltát érzékeltetve megemlítette, hogy „még Sztálin idején is minden szinten megvolt az anyanyelvi oktatás lehetősége” – foglalta össze az elhangzott előadásokat Stier Gábor a moszkvater portál főszerkesztője, külpolitikai újságíró.

dózsa