Putyin kibővítette a könnyített orosz honosításra jogosult ukránok körét

2019. május 1., 15:20

Ukránok további kategóriái számára könnyítette meg az orosz állampolgárság megszerzését Vlagyimir Putyin elnök az orosz hivatalos online közlönyben szerdán megjelentetett rendeletében.

A könnyített honosítás lehetősége ezentúl kiterjed a Krímet és a Szevasztopolt a félsziget orosz elcsatolása, 2014. március 18. előtt elhagyó ukrán állampolgárokra és hontalan személyekre, továbbá azok gyerekeire is.

A rendelkezés érinti a Krímből a szovjet időszakban törvénytelenül deportált személyeket, leszármazottjaikat, valamint az Oroszországban tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező, vagy menedékjogot kapott ukránokat, továbbá azokat a személyeket és hozzátartozóikat, akik Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéjéből 2014 áprilisáig csatlakoztak az Oroszországba való önkéntes áttelepülés állami programjához.

Emellett könnyebbé válik orosz állampolgárrá válniuk azoknak az afgán, iraki, jemeni és szíriai állampolgároknak, akik az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság területén születtek és szovjet állampolgársággal rendelkeztek.

Putyin múlt szerdán adta ki azt a rendeletét, amely humanitárius okokra hivatkozva leegyszerűsíti a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak oroszországi honosítását. Az igénylők kérelmeit az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk. Az igénylőknek mindemellett nem kell lemondaniuk ukrán állampolgárságukról.

Az orosz elnök szombaton Pekingben azt közölte, hogy Oroszország nemcsak a szakadár „köztársaság”, hanem egész Ukrajna lakói számára megkönnyítené az orosz állampolgárság megszerzését.

A Krímet a 2014-ben az orosz fegyveres erők biztosítása mellett megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolta Moszkva Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el ennek a lépésnek a jogszerűségét, és továbbra is Ukrajna részének tekinti a félszigetet. Az Egyesült Államok és az EU-országok szankciókat vezettek be Oroszország ellen. Moszkva álláspontja szerint a félsziget hovatartozásának kérdése „örökre lezárt ügy”.

(MTI)