Zelenszkij beiktatásának időpontjáról május 14-től dönthetnek

2019. május 4., 14:48

Az új elnök beiktatásának időpontjáról május 14-től dönthetnek, vagyis miután elkezdődik a parlament következő plenáris üléshete – közölte Irina Herascsenko, a Legfelső Tanács elnökének első helyettese a Prjamij tévécsatorna műsorában, amelyről az Ukrajinszka Pravda számol be.

„Meggyőződésem, hogy a Legfelső Tanács operatívan elfogadja a határozatot a beiktatás napjának kitűzéséről. Meggyőződésem, hogy az első plenáris üléshéten, amely május 14-én veszi kezdetét, elfogadásra kerül a határozat a beiktatás napjáról” – mondta Herascsenko.

Mint mondta, a parlament nem fog törvényt sérteni egy olyan fontos kérdésben, mint amilyen az elnök beiktatása.

Ugyanakkor Szerhij Miscsenko parlamenti képviselő a Radának benyújtott határozattervezetében május 19-én javasolja megejteni az államfő eskütételét. Andrij Parubijnak, a Legfelső Tanács elnökének sajtószolgálata nem reagált arra az újságírói kérdésre, miként befolyásolhatja a szóban forgó határozattervezet Zelenszkij beiktatásának időpontját.

A jogszabályok értelmében az újonnan megválasztott elnök beiktatásának legkésőbb 30 nappal a választás hivatalos végeredményének a Holosz Ukrajiniban, vagyis a parlament hivatalos kiadványában való kihirdetése után kell megtörténnie. A Holosz Ukrajini május 3-án közzétette a választás végeredményét.

A beiktatás napjáról a Legfelső Tanácsnak kell határoznia legalább 226 szavazattal.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)