Zelenszkij tanácsadói azt ígérik, visszaállítják a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségét

2019. május 4., 09:42

Ruszlan Rjabosapka, Volodimir Zelenszkij újonnan megválasztott ukrán elnöknek a korrupcióellenes politikáért is felelős bűnüldözési tanácsadója arról biztosított, hogy visszaállítják a büntetőjogi felelősségre vonást a törvénytelen vagyonosodásért – jelentette a Jevropejszka Pravda.

Rjabosapka erről egy brüsszeli sajtótájékoztatón beszélt annak apropóján, hogy Zelenszkij tanácsadói találkoztak az Európai Unió (EU) tisztviselőivel.

„Egyértelműen ez lesz elsőrendű fontosságú kezdeményezéseink egyike. A büntetőjogi felelősségre vonás a törvénytelen vagyonosodásért vissza lesz állítva. Ezen felül javaslatot tettünk egy további eszközre, amely lehetővé teszi annak a negatív hatásnak a kiküszöbölését, gyakorlatilag a törvénytelenül szerzett tőke amnesztiáját, amely az Alkotmánybíróság határozata következtében állt elő” – közölte Rjabosapka.

Olekszandr Daniljuk külügyi tanácsadó utalt rá, hogy ennek a kérdésnek a rendezése egyik feltétele a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való sikeres együttműködésnek.

„Az európai fél számára is ez a prioritások egyike, amit több ízben is hangsúlyoztak” – tette hozzá.

A Jevropejszka Pravda felidézi, korábban az EU szakértői segítséget ajánlott a Legfelső Tanácsban a bűnüldözés jogalkotási támogatásáért felelős bizottságnak a törvénytelen vagyonosodásra vonatkozó jogszabályok megalkotásához. A portál emlékeztet, az EU, az Egyesült Államok és a Világbank szerint a Büntetőtörvénykönyvnek a törvénytelen vagyonosodással kapcsolatos módosítására irányuló, korábban ismertté vált törvénytervezetek nem lehetnek hatékonyak a korrupció elleni küzdelemben, ezért azokat felül kell vizsgálni.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)