Az SZNT számít a magyarok és az autonómia támogatóinak aláírására

2019. május 8., 11:05 , 954. szám

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közleményben üdvözölte múlt szerdán, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vette az általa és külföldi szövetségesei által kezdeményezett, nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezést, az egymillió aláírás összegyűjtésében pedig számít az egész magyarság, az autonómia támogatóinak támogatására.

Az SZNT kinyilvánította: a nemzeti régiókért kész megmozgatni Európát. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében május 7-étől lehet gyűjteni a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű polgári kezdeményezést támogató aláírásokat.

Megfogalmazása szerint az aláírásgyűjtés azt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Megemlítette: e földrajzi körzetekben meg kell szüntetni a lemaradást, és meg kell teremteni a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit.

Az SZNT tájékoztatása szerint az Európai Bizottság a megfogalmazott célnak megfelelően jegyezte be a kezdeményezést. A hatéves pereskedés eredményeként meghozott határozatában ugyanis kimondta, hogy az európai aláírásgyűjtés célja olyan, az EU strukturális alapjainak feladatait, célkitűzéseit és megszervezését meghatározó jogszabály kezdeményezése lehet, mely alapján az Unió gazdasági, társadalmi és területi kohézióját erősítő programok írhatók ki.

Az SZNT emlékeztetett: 2008-ban határozott úgy, hogy élni fog az európai polgári kezdeményezés eszközével, és olyan jogszabály kidolgozását tűzi ki célul, amely közelebb visz Székelyföld autonómiájához. Az Európai Bizottság ezt mostanáig akadályozta, ám az uniós bíróságon elveszített per után szabad utat adott a kezdeményezésnek.

(MTI/Kárpátalja)