Nemcsak a húszéveseké a világ…

Kárpátaljai Megyei Nyugdíjas-találkozó Jánosiban

2019. május 8., 08:56 , 954. szám

Ha valaki eléri a nyugdíjaskort, akkor nem szabad lelkileg összezuhannia, feleslegesnek éreznie magát, és csak élete eltelt évein merengenie. A lélek megöregedése ellen hat, ha a szépkorúak nyugdíjasklubokat szerveznek, összejönnek egymással egy kis tereferére, illetve közös kirándulásokat szerveznek. S emellett a különböző nyugdíjasklubok találkozói is szebbekké, tartalmasabbakká teszik a nyugdíjaséveket, mivel ezeken a rendezvényeken a különböző településeken élő idős emberek is élvezhetik – újra és újra – egymás társaságát, és szép órákat tölthetnek el a tartalmas kikapcsolódás jegyében. Ilyen összejövetel volt május 4-én a Kárpátaljai Megyei Nyugdíjas-találkozó, melynek második alkalommal adott otthont Jánosi.

A Pocsai Miklós – a Jánosi Szivárvány Nyugdíjasklub elnöke, egyúttal a Kárpátaljai Magyar Nyugdíjasszervezetek Szövetségének elnöke – által megszervezett találkozón a Kígyósi Ezüst Alkony Nyugdíjas Egyesület, a Bereg-vidéki Nyugdíjasok Petőfi Sándor Egyesülete, a Csapi KMKSZ-nyugdíjasklub, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tornyospálcai Életet az Éveknek Nyugdíjas Egyesület, a Nagybégányi Arany Kalász Nyugdíjasklub, a Munkácsi Magyar Életet az Éveknek Nyugdíjasklub és a Beregdédai Arany János Nyugdíjasklub tagjai gyűltek egybe. A rendezvényt Pocsai Miklós nyitotta meg, köszöntve a megjelenteket. Majd az ukrán és a magyar himnuszt követően dr. Gyebnár István beregszászi magyar konzul kívánt nagyon sok sikert a további nyugdíjas-találkozók lebonyolításához, és elismerését fejezte ki, amiért a jelenlegi nehéz körülmények közepette is összejöveteleket szerveznek, őrzik magyarságukat, identitásukat, s az anyaországgal is ápolják a kapcsolataikat. Majd kitért a május 26-i európai parlamenti választásokra, kifejtve, miszerint lehetőség van arra, hogy a választók a kárpátaljai magyar külképviseleteken is leadhatják voksukat. Egyúttal felhívta a figyelmet e választások jelentőségére, arra, hogy olyan képviselőknek kell bekerülniük az Európai Parlamentbe, akik azonosulnak a magyarság sorskérdéseivel, és az Európai Parlamentben is érvényesítik a magyarság érdekeit. Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke pedig két dologra hívta fel a figyelmet. Először is arra, milyen szerepet játszanak a nyugdíjasok a családok megtartásában. Másodszor pedig méltatta a nyugdíjasok igyekezetét, azt, hogy mennyi energiát tudnak belefektetni egy-egy ilyen találkozó megszervezésébe. S arra kérte a megjelenteket, hogy továbbra se veszítsék el érdeklődésüket a világ dolgai iránt.

Ezt követően a megjelent nyugdíjasszervezetek vezetői köszöntötték a találkozó megszervezőjét, Pocsai Miklós pedig átnyújtotta nekik a Jánosi Községi Tanács és a Jánosi Szivárvány Nyugdíjasklub köszöntő oklevelét a nyugdíjas-találkozón való aktív részvételért. Azt pedig, hogy mennyire élénkek is a lélekben meg nem öregedett szépkorúak, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Cseh János helybeli zenész muzsikájára többen is táncra perdültek, s nemcsak a lassú, de a gyors táncokat is látható örömmel lejtették.

Pocsai Miklós lapunk munkatársának elmondta, jelenleg 21 tagot számlál a 2002-ben alakult helybeli nyugdíjasklub, melynek immár két éve ő az elnöke. A tavalyi és az idei nyugdíjas-találkozó megszervezése mellett – melynek a múlt évben 90, idén pedig 70 résztvevője volt – kirándulásokat is szerveznek a tagok számára, melyek során eddig elutaztak a Kárpátokba, felkeresték az Árpád-vonal bunkereit, illetve a Vereckei-hágót, tavaly a strandszezonban háromszor is leruccantak a Dédai-tóra, ahol az idén is legalább három közös üdülést terveznek. S természetesen a kárpáti túrák sem hiányoznak az idei tervekből: fel szeretnék keresni a Szinevéri-tavat és az ottani híres medverezervátumot. Emellett pedig a mostanihoz hasonló ünnepi rendezvény keretében felköszöntik a születésnapjukat, illetve névnapjukat ülő tagokat. Végezetül pedig ezúton is köszönetét tolmácsolta mindazoknak, akik segítséget nyújtottak a találkozó megszervezéséhez, s külön köszönetét fejezte ki Izsák Évának, a Jánosi Középiskola igazgatójának, amiért minden rendezvényük alkalmából biztosítja számukra a tanintézet dísztermét.

Lajos Mihály