Harkivban visszacsinálnák a dekommunizációt

2019. május 10., 14:36

Összegyűlt a megfelelő számú szavazat a Harkivi Városi Tanács weboldalán ahhoz az elektronikus petícióhoz, amely kezdeményezi, hogy kapja vissza a nevét a korábban Zsukov marsall nevét viselő sugárút és metróállomás – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A péntek reggeli állapot szerint a javaslat 5400 támogató szavazatot kapott a szükséges 5000 helyett. Ezek után a kezdeményezést napirendjére kell tűznie a városi tanácsnak.

„Nem kell ravaszkodni, megszépíteni a történelmet. Őszintén szembe kell nézni az igazsággal: Harkivot a Zsukov marsall vezette szovjet hadsereg szabadította fel” – írja a petíció szerzője kommentárjában.

Szerinte nem megalapozott a sugárutat és a metróállomást Petro Hrihorenko vezérőrnagyról nevezni el, hiszen ez utóbbi csak annyiban kötődik Harkivhoz, hogy két éven keresztül a városban tanult.

Hennagyij Kernesz polgármester máris támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Azt ígérte, minden tőle telhetőt elkövet a javaslat megvalósítása érdekében.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, Harkivban 2016-ban változtatták a Zsukov sugárút nevét Hrihorenko sugárútra az országos dekommunizáció keretében.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)